Kostfonden_RGBKära bloggläsare! Det är helt otroligt. För bara ett år sedan grundade vi Kostfonden. Nu har ni och många andra bidragit med så mycket resurser att vi kan satsa på vår första studie: en utvärdering av kolhydraters roll vid IBS.

Det är minst sagt en angelägen studie. IBS drabbar över en tiondel av befolkningen, barn och vuxna, men det saknas effektiva och etablerade behandlingar. Däremot är ni otroligt många som vittnar om att magen plötsligt lugnade sig när ni lade om till en lågkolhydratkost. Era erfarenheter behöver utvärderas i en välgjort vetenskaplig studie.

Välgjort vetenskaplig studie kan förändra i grunden

Den studie som Kostfonden nu är med och finansierar ska genomföras av Stine Størsrud, dietist och forskare vid Mag-Tarmlab, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon ska jämföra effekten på IBS av en strikt lågkolhydratkost, en low-FODMAP-kost och konventionell behandling. Läs mer via denna länk på Kostfondens sajt. Det är en randomiserad och kontrollerad studie (bästa formen av vetenskap) och den kommer att omfatta 250 patienter, vilket är tillräckligt stort för att resultaten ska kunna få stor spridning.

Ge ditt stöd till kostforskningen

Positiva resultat från studien kan förändra vården av IBS. Det innebär att tusentals människor kan få bättre hjälp att hantera sina magsmärtor, inte bara här i Sverige utan internationellt. Men vi behöver mer stöd! Vi har samlat in 400 000 kronor och har utlovat minst 600 000 kronor till studien under 2015 och 2016. Får vi in än mer resurser kan studien dras igång omedelbart och utan större bidrag av medfinansiärer. Så häng på! Idag har Kostfonden 250 månadsgivare som bidrar med mer än 30 000 kronor i månaden. (Tack till alla er!) Blir vi lika många till är vi i hamn. Då kan vi dessutom satsa på att fylla fler viktiga kunskapsluckor. Det finns så mycket att undersöka. Kost vid typ 1-diabetes, kost vid cancer, kost vid PCOS, kost vid autism, kost vid…

Listan kan göras lång. I morgon fyller jag år. Den bästa present jag skulle kunna tänka mig är att just du blir månadsgivare till Kostfonden. Det är snabbt fixat med ett BankID: Signera autogiro. Ett litet bidrag från många av er kan leda till en stor förändring i vården.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.