Här är dagens program av Kropp & Själ där jag medverkade tillsammans med logopeden Kajsa Lamm Laurin, som jobbar med barn som matvägrar. En förälder ringde in och frågade om hon – som bvc-sköterskan hade sagt – var tvungen att ge sitt barn industritillverkad pulvergröt för att det skulle få i sig tillräckligt med järn. Behövde hon verkligen vara så rädd för järnbrist?

Svaret är: ja, bebisar måste ha i sig ordentligt med järn, men det finns järn i annan mat än i pulvergröt. Exempelvis kan bebisen få järn via: leverpastej, blodpudding, paltbröd, aprikoser och köttfärssås. Kokar man mat i en riktig järngryta kommer det att järnberika maten.

I Smakäventyret finns ett kapitel om olika näringsämnen och hur bebisar kan få i sig dem, just eftersom många föräldrar är rädda för att maten ska innehålla för lite vitaminer och mineraler. Det gör att barnmatsindustrin lätt får grepp om föräldrar, som köper deras pulverprodukter gjorda på typ vetemjöl, skummjölkpulver, koncentrerad juice, palmolja och tillsatta vitaminer.

Nä, vet ni vad. Fram för riktigt mat åt små barn!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.