Barn med fetma som minskar på mängden socker i kosten under tio dagar får drastiskt förbättrade blodvärden – trots att de fortsätter att äta samma mängd kalorier. Det visar nu en studie genomförd av Robert Lustig, barnendokrinolog vid UCSF i San Francisco: Isocaloric fructose restriction and metabolic improvement in children with obesity and metabolic syndrome.

Det sötaste vi har får du besöka Robert Lustig på hans klinik. Hans budskap till föräldrar är tydligt: barn med fetma ska kraftigt dra ner på sockret eftersom det förstör deras ämnesomsättning. I denna nya studie, som inkluderar 43 afroamerikanska och latinoamerikanska barn med fetma, testar han och hans kollegor denna tes. Först har de kartlagt barnens dagliga intag av socker och kalorier, sedan har de under nio dagar ersatt en stor mängd av sockret med mat som istället innehåller stärkelse. Istället för sötad yoghurt fick barnen exempelvis bagels (vitt bröd). Totalt minskade barnen mängden socker i kosten från 28 procent av alla kalorier till 10 procent, men den totala mängden kalorier hölls alltså konstant.

Blodsockret blev lägre och insulinresistensen minskade

På denna korta tid – alltså endast 10 dagar – förbättrades barnens blodvärden ordentligt. Blodtrycket sjönk, blodsockret sjönk och blodfetterna sjönk. Dessutom finns tecken på att deras lever började fungera bättre. Ni som följer den här bloggen, eller som har läst mina böcker, vet att ett problem med socker verkar vara att det drar igång en fettbildning i levern, som kan leda till en leverförfettning. Mycket i studien tyder på att en kost låg på socker fick levercellerna att må bättre.

En svaghet i studien var dock att barnen gick ner i vikt, och att det kan förklara de förbättrade blodvärdena. Forskarnas mål var att barnen skulle hålla samma vikt. Men viktnedgången var väldigt liten, endast 0,9 kg, och när forskarna analyserade sina data fanns ingen koppling mellan viktnedgång och förbättring av blodvärden.

Sockerkalorier är värre än andra kalorier

Studien visar, liksom tidigare studier, att kalorier från socker, framförallt från sockerarten fruktos, är värre för kroppen än alla andra kalorier (inkluderat kalorier från snabb stärkelse, mjölk och rött kött). Tidigare har jag berättat om en dansk studie som visade att en hög konsumtion av läsk orsakade leverförfettning, medan samma mängd kalorier i form av mjölk saknade effekt.

Den här studien kommer jag att lägga i högen för ytterst intressanta studier som visar att rådande kostparadigm är fel. Jag hoppas att svenska läkare som behandlar barn med fetma läser den!

Läs mer på New York Times sajt: Cutting Sugar Improves Children’s Health in Just 10 Days.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.