Forskare vid Karolinska Institutet har nu kopplat en konsumtion om mer än två glas sötad dryck per dag (400 ml) till 23 procents högre risk för hjärtsvikt: The relationship between sweetened beverage consumption and risk of heart failure in menStudien pågick under närmare 12 år och inkluderade 42 400 män i åldern 45–79 år.

Hjärtsvikt – en vanlig och allvarlig diagnos

Cirka 2-3 procent av vår befolkning har hjärtsvikt och antalet ökar i västvärlden. Prognosen för drabbade är sämre än vid många cancersjukdomar. Studiens starka statistiska samband mellan sötad dryck och hjärtsvikt är alltså något vi behöver ta på allvar. Enligt Jordbruksverket konsumerar vi cirka 87 liter läsk, cider och annan sötad dryck per person och år. Det är i genomsnitt mer än ett glas per person och dag, vilket innebär att en stor del av befolkningen konsumerar den mängd som nu kopplas till hjärtsvikt. Utöver all läsk konsumerar vi svenskar närmare 17 kg godis per person och år, vilket, om vi löste upp allt godis i vatten, skulle ge 94 liter läsk.

Tidigare har en hög konsumtion av sötad dryck visat sig ha ett samband med högt blodtryck, diabetes, kranskärlssjukdom, metabolt syndrom och stroke. Dessutom har det ett samband med en tidig pubertet hos barn.

Vi förstör våra barns kroppar med läsk och godis

Det har varit en del snack om sockerskatt i media den senaste tiden. En del påstår att det skulle vara svårt att lägga en skatt på socker. Personligen börjar jag luta åt att godis och läsk – livsmedel som inte bidrar med någon näring alls åt kroppen – borde ha 18 års gräns precis som cigaretter. Inte för att hindra barn från att smygäta godis, utan för att hindra vuxna från att förstöra barns kroppar med läsk och godis. Under höstlovet var jag på ett badhus i en mindre stad i Sverige. Jag slogs av tanken att barnen där såg ut som barnen gjorde i USA för 20 år sedan. Då ojade vi oss över den förskräckliga fetman i USA. Nu är vi själva där. Vi följer USA:s utveckling. Där har nu en treåring fått åldersdiabetes. Vill vi verkligen detta?

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.