Nyligen påstod Semper i ett pressmeddelande att deras spädbarnsmat nu är sockerfri: Press | Semper in SwedenTT svalde betet och via deras text förmedlades budskapet vidare i allt från DN Ekonomi till Göteborgs-Posten.

Koncentrerad juice är också socker

Innan jag sågar detta vill jag säga: det är jättebra att Semper tar bort det vita sockret. Det är viktigt steg mot att barn ska få bättre hälsa. MEN. Precis som andra företag, exempelvis Nestlé, sötar Semper sin barnmat med fruktjuice. När amerikanska forskare nyligen granskade halten socker i spädbarnsmat var koncentrerade juicer en orsak till varför den blev för söt. Även WHO varnar för att vi får i oss för mycket socker från fruktjuicer. Enligt dem bör vi sänka vårt intag av fritt socker, inkluderat juice, till max 5 procent av alla kalorier.

Max 5 procent alltså. Sempers ätklara gröt med jordgubb- och banansmak till barn från 6 månaders ålder innehåller både äpplejuice och vindruvsjuice från koncentrat. Totalt kommer 48 procent av alla kalorier i gröten från socker. Det är sjukt mycket. När mina barn äter gröt kommer 7 procent av energin från socker.

Ett annat exempel är Sempers Amerikansk BBQ med biff & grönsaker som innehåller äppeljuicekoncentrat. 14 procent av alla kalorierna kommer från socker. En del är från tomat, morot och majs, som också finns i maten, men en stor del kommer från juicen. Så lär sig barnen en smak som är sötare än vad den borde vara.

Andra företag sötar också med juice

Även Nestlé påstår att deras produkter är osötade. I en frågesport, Barnmatskollen, skriver de att det inte finns något tillsatt socker i deras barnmat.  Tillsatt socker, så som det definieras, handlar endast om rent socker. Men istället pumpar de produkterna fulla av koncentrerad fruktjuice. Varför ska till exempel en päronpuré till barn från fyra månader innehålla päron från juicekoncentrat? I juicen finns inga fibrer som tarmen behöver. Föräldrar som köper detta tror givetvis att de endast köper päron. Men så är inte fallet.

En riktig fuling är Nestlés junior fruktstång, som har druvsaftskoncentrat som första ingrediens och äpplejuicekoncentrat som fjärde. Det enda som liknar vanlig frukt i denna ”fruktstång” är en liten gnutta äppelmos.

Jag hoppas verkligen att Smakäventyret ska få föräldrar att våga ge sina barn riktig hemlagad mat, riktig frukt och riktig gröt. Personligen gick jag i barnmatsföretagens fälla. Jag blev osäker på mig själv och rädd för att maten skulle vara för salt och för näringslös. Nu i efterhand har jag insett att det var barnmatsföretagens marknadsföring som planerade dessa tankar i mitt huvud. Och nu har de lyckats plantera att deras mat skulle vara sockerfri. Det är inte ens i närheten av sant.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.