En grupp ledamöter i det brittiska parlamentet vill nu se en skatt på sötad dryck som en del i ett åtgärdsprogram mot barnfetma. Det skriver BBC: Tax on sugary drinks backed by MPs – BBC News

Skatt på socker är kontroversiellt. En del påstår att det inte skulle ha någon effekt på konsumtionen. Men nya data från Mexiko talar mot detta. Deras skatt på 10 procent ledde till en minskning av konsumtionen av sötad dryck med 6 procent. Du kan läsa mer i denna välskrivna artikel i The Economist: Taxing sugary drinks – Stoppning slurping. Industrin försöker nu stoppa den mexikanska sockerskatten och nyligen var den på väg att halveras av kongressen, men senaten stoppade förändringen: How one of the most obese countries on earth took on the soda giants.

Ett annat argument mot sockerskatt är att staten inte ska lägga sig i enskilda människors val, men när våra val hotar att spränga landets budget behöver staten agera. Så var det med rökning och så är det nu med socker. Vi har helt enkelt inte råd med följderna av mänsklighetens sötsug.

Skärmklipp 2015-12-02 10.56.20Dessvärre ser det inte ut att bli bättre. En alldeles ny analys av den globala sockerkonsumtionen visar att mängden konsumerad läsk ökar: Sweetening of the global diet, particularly beverages: patterns, trends, and policy responses. I USA innehåller 74 procent av alla livsmedel någon form av socker. Högst läskkonsumtion har Chile, följt av Mexiko och USA.

Personligen tycker jag att man kan beskatta både läsk och godis. Detta är två unika livsmedel. De innehåller i princip inga vitaminer eller antioxidanter och nästan alla kalorier kommer från socker. Mänskligheten har aldrig tidigare ätit så mycket energi utan att få i sig näring.

Jag hoppas att debatten i Storbritannien smittar av sig på Sverige. Vi behöver på allvar minska barnfetman. Idag får en del personer åldersdiabetes innan de ens har fyllt 30 år. Det är dags att göra något åt det.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.