Nu satsar Livsmedelsverket på att få livsmedelsbolagen att minska på mängden salt i den färdiga maten. Myndigheten menar att saltet är det som påverkar folkhälsan mest. Dessvärre är detta ännu en missriktad satsning som kommer ge minimal effekt på folkhälsan. 

Tidigare i veckan skrev TT en text om att många livsmedelsbolag nu jobbar på att sänka mängden salt i maten, till exempel i korv och köttbullar som många barn äter. DN publicerade texten: Livsmedelsbolag försöker komma åt saltet i matenI artikeln säger Livsmedelsverkets dietist Anette Jansson:  Det vore en jättestor folkhälsovinst om man kunde få ner intaget av salt. När det gäller risker i maten är det salt som kan påverka folk­hälsan mest faktiskt. 

Barn får knappast övervikt av salt

Tidigare i år skrev Livsmedelsverket också en debattartikel kring just saltet: Får vi hjärt-kärlsjukdom på grund av salt? Jag vet inte hur Livsmedelsverket gör sina prioriteringar eller hur de får ihop sin ekvation. Det enda jag vet är att satsningen på salt kommer få noll effekt på fetmaepidemin bland barn, där nu var fjärde tioåring har övervikt. Föräldrar som har barn i den åldern vet att barnen knappast blir överviktiga för att de häller så mycket salt över sin mat, eller för att de äter köttbullar.

Jag skulle verkligen önska att Livsmedelsverket la sitt krut på sockret. Istället för att ålägga industrin att jaga salt i sina produkter, borde de ålägga dem att kraftigt minska på mängden socker i till exempel flingor och yoghurts. Den mängd socker som finns i vissa av de flingor som marknadsförs till barn ger fettlever på djur. Idag har över ett av tio amerikanska barn misstänkt fettlever, något som starkt ökar risken för typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom.

Snart tror jag att jag samlar till en demonstration utanför Livsmedelsverkets lokaler. Det är så många barn som far ordentligt illa av allt detta socker. Klassklyftorna ökar när det gäller både fetma och ohälsa. Mängden salt i maten har knappast någon skuld i den utvecklingen. Den förväntade vinsten för folkhälsan kommer nog dessvärre återigen att utebli.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.