Idag när jag kikade in på Jordbruksverkets konsumtionsstatistik höll jag på att börja hurra, eftersom nya siffror för 2014 visar att konsumtionen av godis har gått ner: Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll – Tabell 7b. Potatis, potatisprodukter, socker, sirap, kaffe, te och kakao, kg per person och årÅr 2013 tillverkades 17,1 kg ”choklad och konfektyr” per person och år, vilket minskade till 14,9 kg år 2014. Mycket bra!

MEN. Så tittade jag in på läskstatistiken. Det var sorgliga siffror. Där har konsumtionen ökat från 86,9 liter per person och år 2013 till 92,1 liter år 2014. Det är en av de högsta siffrorna någonsin. Kan jämföras med 1960-talets 22 liter…

Den totala sockerkonsumtionen gick också upp mellan 2013 och 2014, från 40,9 kg till 43,1 kg per person och år. Och då ska ni veta att sockerstatistiken är allt annat än komplett, till exempel finns inte ”glukossirap” med, som är en av de viktigaste ingredienserna i smågodis.

Det finns alltså inget i sockerstatistiken att hurra för. Trist. Men jag hurrar fortfarande lite inombords efter gårdagens nyhet att Kostfonden fick en donation om 40 000 kronor. Allt talar för att fonden slår insamlingsrekord i december. Det gäller att tänka positivt!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.