Igår kom jag hem från en lång julledighet. I posthögen som låg innanför dörren fanns en avi från posten, någon hade skickat ett paket. Så spännande!

tele2_1

Jag sprang till posten och när jag kom hem öppnade jag ivrigt den fina kartongen, som tydligen kom från någon som ville fira med mig. Gissa om jag blev förvånad…

tele2_2

700 gram karameller. Om Tele2 och jag nu ska fortsätta att samarbeta är det bra om vi lär känna varandra lite närmare (så att ingen oavsiktligt råkar förolämpa den andre). Författade därför ett litet mejl till dem:

Kära Tele2,

Igår fick jag ett stort paket fyllt med karameller från er för att fira fem år tillsammans. Under alla dessa år har ni varit väldigt duktiga på att informera mig om vad ni håller på med. Jag har varit mycket sämre på att berätta om min verksamhet. Så här är det:

Under de senaste åren har jag skrivit ett par böcker om sockrets hälsoeffekter. Det är egentligen en lång historia, men i korthet handlar det om att socker i för stora doser (ni skickade helt klart en för stor dos till mig) kan orsaka en förfettning av levern. Det i sin tur leder till fetma och typ 2-diabetes, vilket ökar risken för hjärtsjukdom: Sugary Foods Increase Heart Risks.

Den senaste tiden har forskare även börjat misstänka att socker direkt kan orsaka bröstcancer: Here’s How Sugar Might Fuel the Growth of Cancer. Socker ger dessutom karies och är i övrigt extremt näringsfattigt. Därför rekommenderar Världshälsoorganisationen nu att vi ska halvera sockerintaget: WHO calls on countries to reduce sugars intake among adults and children.

tele2_3Ni skrev att ni gärna vill samarbeta med mig i många år till. Tänker att det är dumt om jag får hjärtinfarkt eller nått sånt. Därför slängde jag presenten i papperskorgen.

Ser fram emot vår 25-årsdag tillsammans. För visst brukar man fira en sådan med en guldklocka?

Vänliga hälsningar,

Ann Fernholm

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.