Nu har Andreas Blumenthal på Tele2 svarat på gårdagens inlägg om hjärtattackspresenten. Han jobbar med CRM, som står för ”Customer Lifecycle Manager.” Avdelningen är bland annat ansvarig för att maximera värde och livslängd på befintliga kunder. Så här skriver Andreas:

Hej Ann,

Där prickade vi visst lite fel med chokladasken. Vi skickar ut askarna till företag med väldigt olika antal anställda och det är tänkt att vara något trevligt att ställa vid kaffemaskinen och dela på.

Har du något förslag på en alternativ gåva som kan fungera på liknande sätt?

mvh

Andreas
Tele2 CRM

Mitt svar: Hej Andreas och tack för svar!

Knivig fråga. Jag skulle ha kunnat föreslå att ni kunde skicka några goda ostar, lite riktigt mörk choklad eller några paket finkaffe. Men det är orealistiskt. Det blir för dyrt. Er present tydliggör dessvärre sockrets alla föredelar (eller nackdelar – beroende på hur man ser det):

1. Det är extremt billigt. Världsmarknadspriset på socker är 2-3 kronor kilot.
2. Det är hållbart i rumstemperatur – man kan skicka karameller med posten.
3. Det passar till kaffe och många gillar det (även om det för många har urartat till ett slags hatkärlek)

Att ersätta socker med något annat ätbart går nog dessvärre inte (eller har ni bloggläsare något annat förslag?) Låt oss istället titta upp från kaffekoppen och ut i världen. En uppskattning är att den present ni skickade kostade typ 50 kronor per företag och att ni har minst 10 000 företagskunder. Det blir 0,5 miljoner kronor. För den summan skulle UNHCR kunna förse 1666 barn med skolbänk och skolmaterial, eller ge 240 familjer ett tält att bo i.

Ett alternativ är att lägga pengarna på forskning. Om jag har förstått saken rätt har Tele2 CRM i uppdrag att maximera värde och livslängd på befintliga kunder. Många av era kunder har utan tvekan typ 2-diabetes, en sjukdom som generellt förkortar livet med ganska många år.

Vill ni att dessa kunder ska leva lite friskare och lite längre kan ni satsa era 500 000 kronor i Kostfonden. Fondens mål är att skapa en samling kring en stor studie av kost vid typ 2-diabetes. Kostfonden samlar också in medel till en studie av kost vid typ 1-diabetes, som ju drabbar många barn. Statens beredning för medicinsk utvärdering har konstaterat att det råder en ”uppenbar brist” på forskning inom området, något vi på Kostfonden tycker är oacceptabelt.

Det finns så många möjligheter! Vill ni ha fler förslag är det bara att höra av sig.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.