Aldrig har ett inlägg på den här bloggen spridits så mycket som det igår om riksdagsmotionen om socker. Det är uppe i över 2700 gillningar och delningar. Underbart!

Fortsätt att sprida inlägget så att riksdagsledamöterna Stefan Nilsson och Niclas Malmberg kan känna vind i seglen när motionen tas upp i riksdagen. Det är precis sådant här som behövs för att bromsa ner fetman bland barn. Få föräldrar har koll på hur mycket socker deras barn får. Faktum är att inte ens Livsmedelsverket följer sina egna rekommendationer när de nyckelhålsmärker mat. De menar att vi ska få maximalt 10 procent av alla kalorier från tillsatt socker. Men i denna nyckelhålsmärkta havrecrunch kommer 12 procent av kalorierna från enkla sockerarter:

havre crunch

Föräldrar som köper nyckelhålsmärkt lättyoghurt har sannolikt heller ingen aning om att 30 procent av kalorierna (nä, du behöver inga glasögon, du läser rätt, det är 30 procent) kommer från tillsatt socker:

vaniljyoghurt_2

Och gissa hur stor andel av alla kalorier som kommer från socker i denna till synes nyttiga sojayoghurt: alpro blåbärRunt 50 procent. Första ingrediens är vatten, andra ingrediens är socker. Först på tredje plats kommer sojabönorna. Sen är det lite blåbär och så toppas yoghurten med lite glukos-fruktossirap. Men – som producenten noga anger – alla ingredienser är växtbaserade.

En märkning av mängden tillsatt socker i livsmedel skulle utan tvekan vara till stor hjälp för konsumenter som vill göra medvetna val i affären. Så sprid inlägget om motionen vidare!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.