Under arbetet med Smakäventyret önskade jag ofta att jag hade haft en egen liten bebis att testa alla teser på. Jag menar – det är en sak att ge en massa råd utifrån vad vetenskapliga studier och forskare säger. En annan att våga vägra välling och pulvergröt och istället ge riktig mat i verkligheten.OliverMEN. Min man sa tvärnej. Han tyckte att det fick finnas gränser för mitt researcharbete.

Oliver ställde upp

Så i julas kom chansen. Vi träffade Oliver, 11 månader. När jag kvällen före handlade, letade jag mig så långt bort från vällinghyllan som möjligt. Och vad fanns där? Jo, hummer. Oliver fick den gratinerad med fänkål. Dra på ljudet och se hur det gick:

Det enda som grämde mig under den lilla middagen var:

  1. Att mina egna barn aldrig fick uppleva detta. Inte en enda gång fick de gnaga på en hummerklo, eller ens en liten kräftstjärt. Varför höll jag hela tiden de där barnmatsburkarna i handen?
  2. Att jag inte hejdade Oliver i tid. Försent insåg jag att han hade ätit upp precis allt. Som tur var kunde han inte knäcka klon, så den snodde Olivers pappa och jag åt oss.

Vill du ställa till smakfest för någon bebis? Passa på nu när affärerna säljer ut nyårets överblivna hummer. Här är receptet: Gratinerad hummer med fänkålssmör (men stryk saltet till bebisen).

Ett sista tips. Hoppa över flugan. Den luktade typ skunk efteråt.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.