”För barn under ett år är det bra med berikad pulvergröt, eftersom den ger mer vitaminer och mineraler än hemlagad gröt. Bland annat är den rik på järn, som små barn kan ha svårt att få tillräckligt av.” Så skriver Livsmedelsverket i sin broschyr Bra mat för spädbarn under ett år. Bvc ger också många föräldrar strikta råd om att de MÅSTE ge sina spädbarn välling och pulvergröt eftersom de annars kan få järnbrist.
I Smakäventyret – att lära små barn äta mat ägnar jag ett kapitlet åt att nagelfara dessa rekommendationer. I svensk välling och pulvergröt finns ofta en hel del vetemjöl, som är rikt på gluten. Det kan förklara varför svenska spädbarn oftare än barn i andra delar av världen drabbas av celiaki (glutenintolerans), en autoimmun sjukdom där tarmluddet förstörs.
Mycket gluten ökar bebisars risk för celiaki
Nu kommer ännu en studie som visar att för mycket glutenrik välling och pulvergröt kan vara direkt skadligt för bebisar. Forskare vid Lunds universitet har följt bebisar som har en genetisk risk att utveckla glutenintolerans. De har undersökt halten gluten i deras mat och dryck vid 9, 12, 18 och 24 månader. Resultaten visar en tydlig koppling mellan att äta mycket gluten och att drabbas av glutenintolerans. De små barn som åt mest gluten löpte mer än dubbelt så hög risk att få celiaki innan två års ålder, i jämförelse med barn som åt mindre gluten.
Jag vill poängtera att studien gällde bebisar med genetiskt risk för celiaki. Bebisar som är genetiskt skyddade från celiaki drabbas sannolikt inte. Å andra sidan är det omöjligt för en förälder att veta vilken grupp bebisen tillhör om man inte gör ett gentest.
Celiaki kopplat till högre risk för andra sjukdomar
Att svenska bebisar så ofta får glutenintolerans är illa. Glutenintolerans är kopplat till en ökad risk för en hel rad andra autoimmuna sjukdomar, som exempelvis typ 1-diabetes, sköldkörtelinflammation, den reumatiska sjukdomen SLE och psoriasis.
Återigen har vårt Livsmedelsverk med tvärsäker hand infört råd och rekommendationer som de aldrig har utvärderat effekten av. Bebisar behöver få i sig järn, men det finns i vanlig mat som exempelvis inälvsmat, rött kött och aprikoser. Att äta hemlagad mat är mycket bättre för bebisar än att leva på processade spannmålsprodukter.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat, Okategoriserade, Smakäventyret – om bebisar och mat. Stötta mitt arbete via Patreon.
@nneli ∙ 19 januari, 2016 kl. 10:54
Efter att ha slutat helt med mjöl och dragit ner rejält på socker/kh är jag sedan 2 år tillbaka helt eksemfri och pollenallergifri (Utan kortison och antihistamin!!!). Min mamma ser även hon kopplingen idag – Mitt eksem startade när hon började ge mig välling. Tror inte att jag har celiaki, men allergi är inflammation och mjöl inflammerar…
≪ | ≫ |
Linda ∙ 19 januari, 2016 kl. 12:40
Jag blev fri från eksem och magproblem efter jag slutat med gluten, socker m.m. Min man kunde sluta med sin astmaspray! Vi äter liberal LCHF. Det trivs hela familjen med!
≪ | ≫ |
Tony Berglund ∙ 19 januari, 2016 kl. 15:46
De försökte ju sänka åldern för när gluten och välling skulle introduceras, men det slog ju bakut rejält när ett stort antal bäbisar fick stora problem med magen så de fick vackert backa igen på det.
Lämpligtvis hade de ju lärt sig något av det och backat helt och hållet.
≪ | ≫ |
Malin ∙ 19 januari, 2016 kl. 18:37
Men det stämmer inte det du påstår att svensk välling och gröt innehåller mycket gluten! Det är flera år sedan innehållet i t.ex Sempers grötar och vällingar ändrades, just pga forskning som den du nu tar upp. Huvudingrediens är havre. I någon gröt från 4 månader finns liten mängd vete just för att man ska kunna introducera gluten under tiden som man fortfarande ammar. Det är bara att kolla in deras hemsida, där står det vad alla produkter innehåller!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 19 januari, 2016 kl. 20:56
Visst finns det kvar vete i pulvergröt:
Andra ingrediens fullkornsvetemjöl: http://www.semperbarnmat.se/ny-fruktgrot-paron-banan
Första ingrediens vetemjöl, och bara delvis mältat.
https://www.nestlebarnmat.se/var-barnmat/alla-produkter/grot/fruktgrot-paron-banan-yoghurt/
Alla produkter ska var säkra för bebisar.
Jag tog inte upp det här, men utöver att industrins pulvergröt ofta innehåller gluten är den också ofta extremt söt. Varför ska bebisar äta en blandning av vetemjöl, skummjölkspulver, koncentrerad juice och tillsatt vitaminer istället för riktig mat?
≪ | ≫ |
pigeon ∙ 20 januari, 2016 kl. 12:02
Ja, man förstår ju hur dom tänker men tyvärr skapar det troligen en massa glutenallergiker helt i onödan
Man anser helt frankt att alla barn SKA äta spannmål…..kosta vad det kosta vill i form av nya glutenallergiker
Det är på nåt sätt vår kultur och arvsrätt och bara är så 🙂
Sen bortser man utan att blinka från att väldigt många barn på jorden inte alls dricker välling eller äter glutengröt de första åren och antagligen totalt sett mår mycket bättre med det tillvägagångssättet än vad våra (mjöl)barn gör
≪ | ≫ |
Stefan ∙ 20 januari, 2016 kl. 14:39
En annan, men relaterad fråga: Är det rimligt att sänka andel socker i bröstmjölksersättning från ca 30% till under 10% (av energiinnehållet)? Detta är tydligen på förslag i Europaparlamentet: http://www.svt.se/opinion/linnea-engstrom-om-socker .
I bröstmjölk är det ca 30% av kaloriinnehåll i form av socker (någon typ av laktos). Det låter rimligt att man försöker ha samma fördelning i den konstgjorda formen
/S
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 januari, 2016 kl. 11:36
Det jag inte förstår med den där opinionsartikeln är om man har vanligt socker i bröstmjölksersättning i andra länder. I så fall är det ju katastrof. Här i Sverige är det laktos i, vilket bebisar behöver. Har inte hunnit kolla upp.
≪ | ≫ |
Maria ∙ 21 januari, 2016 kl. 09:34
På SLU’s hemsida ”Matologi” kan man förstå att LCHF är en fara för klimatet. Det representeras av en bild på bacon. Behöver ”klimatet” verkligen att vi äter mer spannmål? http://matologi.nu/lchf-dietens-negativa-klimatpaverkan/
Kan denna forskning verkligen vara helt trovärdig. Man kan väl vara nästintill vegan och hålla sig till LCHF, eller hur. Vad har varit underlaget till att man säger att det har 3 ggr så stor klimatpåverkan?? Är det inte ganska fördomsfullt?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 januari, 2016 kl. 11:35
Ja, kossor som äter gräs är en del av kretsloppet. Klimatpåverkan blir det bara om man ger dem mat framställt med hjälp av olja. Faktum är att man inte heller kan odla på alla marker. Dessutom behövs kor för att få gödsel till ekologisk odling. Det är så onyanserat det där!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 januari, 2016 kl. 11:44
Sedan 2014 har det kommit en hel rad studier som ger skäl att kraftigt ifrågasätta om introduktion gluten mellan 4-6 mån skyddar. Mycket talar för att det är tvärt om. Att barnmatsföretagen dragit ner på gluten i välling är helt nytt. Innan de tog sannolikt många bebisar skada. De har fortfarande en hel del gluten i pulvergröt. Och frågan är – varför ska vi ens hålla på med denna välling? Den är smaklös och ger ingen konsistensträning. Bebisar lär sig äta bättre om de får äta riktig mat. Sedan kan jag förstå om man använder välling när mamman inte kan/vill amma. Fungerar amningen finns dock inget skäl att ge välling. Och du har rätt – makaroner och spagetti är säkert ännu en orsak till varför så många barn får glutenintolerans. Det är dessutom relativt näringsfattigt. Desto viktigare att barnen får riktig hemlagad mat – olika grönsaker, kött, ägg, fisk mm – från början. Smaklös välling kan vara en förklaring till varför de senare så gärna vill ha lika smaklös pasta att äta.
≪ | ≫ |