Glutenrikt”För barn under ett år är det bra med berikad pulvergröt, eftersom den ger mer vitaminer och mineraler än hemlagad gröt.  Bland annat är den rik på järn, som små barn kan ha svårt att få tillräckligt av.” Så skriver Livsmedelsverket i sin broschyr Bra mat för spädbarn under ett år. Bvc ger också många föräldrar strikta råd om att de MÅSTE ge sina spädbarn välling och pulvergröt eftersom de annars kan få järnbrist.

I Smakäventyret – att lära små barn äta mat ägnar jag ett kapitlet åt att nagelfara dessa rekommendationer. I svensk välling och pulvergröt finns ofta en hel del vetemjöl, som är rikt på gluten. Det kan förklara varför svenska spädbarn oftare än barn i andra delar av världen drabbas av celiaki (glutenintolerans), en autoimmun sjukdom där tarmluddet förstörs.

Mycket gluten ökar bebisars risk för celiaki

Nu kommer ännu en studie som visar att för mycket glutenrik välling och pulvergröt kan vara direkt skadligt för bebisar. Forskare vid Lunds universitet har följt bebisar som har en genetisk risk att utveckla glutenintolerans. De har undersökt halten gluten i deras mat och dryck vid 9, 12, 18 och 24 månader. Resultaten visar en tydlig koppling mellan att äta mycket gluten och att drabbas av glutenintolerans. De små barn som åt mest gluten löpte mer än dubbelt så hög risk att få celiaki innan två års ålder, i jämförelse med barn som åt mindre gluten.

Jag vill poängtera att studien gällde bebisar med genetiskt risk för celiaki. Bebisar som är genetiskt skyddade från celiaki drabbas sannolikt inte. Å andra sidan är det omöjligt för en förälder att veta vilken grupp bebisen tillhör om man inte gör ett gentest.

Celiaki kopplat till högre risk för andra sjukdomar

Att svenska bebisar så ofta får glutenintolerans är illa. Glutenintolerans är kopplat till en ökad risk för en hel rad andra autoimmuna sjukdomar, som exempelvis typ 1-diabetes, sköldkörtelinflammation, den reumatiska sjukdomen SLE och psoriasis.

Återigen har vårt Livsmedelsverk med tvärsäker hand infört råd och rekommendationer som de aldrig har utvärderat effekten av. Bebisar behöver få i sig järn, men det finns i vanlig mat som exempelvis inälvsmat, rött kött och aprikoser. Att äta hemlagad mat är mycket bättre för bebisar än att leva på processade spannmålsprodukter.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.