En ny nordisk undersökning visar att svenska bebisar oftast lever på industritillverkad mat. Endast hälften får hemlagad mat till lunch och middag. Det kan öka risken för att barnet senare under livet får svårare att äta olika former av mat.

Att äta den mat som lagas i den egna familjen är viktigt för att små barn ska få möjlighet att lära sig gilla smaken och konsistensen på maten. Som nybliven förälder hade jag ingen aning om detta. Av bekvämlighet använde jag barnmatsburkar och industritillverkad välling och pulvergröt.

Nu visar en undersökning från barnmatstillverkaren Semper att många föräldrar tänker så som jag gjorde: Semper presenterar ny nordisk barnmatsstudie. Semper har ställt frågor till 1200 nordiska föräldrar med barn i åldrarna 4-18 månader. Här kan ni se hur stor andel bebisar (angivet i procent)  som får hemlagad mat vid olika måltider:

2015 Semper jämför barnmat i olika länder

Två grundläggande problem med färdig mat

Majoriteten av alla föräldrar i undersökningen instämde i påståendet ”Färdig barnmat innehåller det mitt barn behöver.” Det är sant ur ett näringsperspektiv. MEN. Det finns två fundamentala problem med den färdiglagade maten som det pratas alldeles för lite om:

1. Föräldern äter oftast inte den industritillverkade maten själv. Bebisar lär sig av sina föräldrar. Varför ska de äta något som du inte gillar? Redan där och då börjar vi bana väg för en speciell ”barnsmak” och att barn under en middag ska äta pasta, ketchup och köttbullar, medan vuxna äter en mustig fisksoppa.

2. Bebisar som lever på barnmatsburkar och välling får aldrig möjlighet att öva sig att tycka om den lite bittra smaken av ren broccoli eller den annorlunda konsistensen av slemmig äggröra, kletig leverpastej, halt fiskkött eller mjöliga bönor.

I 2-årsåldern blir barn naturligt mer kräsna

I Smakäventyret beskriver jag forskning som visar att många bebisar är öppna för att lära sig nya smakar, men när de närmar sig 2-årsåldern inträder ett nytt stadium i livet. Då blir de mer kräsna. För föräldrar som aldrig har smak- eller konsistenstränat sin bebis kan det bli en tung uppförsbacke att först då lära barnet att äta vanlig mat.

Det är klart att småbarnsföräldrar (som ofta är trötta) då och då ska underlätta livet med lite färdig barnmat. Men jag tänker att vi ska låta oss inspireras av danskarna, som har hemlagad mat som en regel och inte ett undantag.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.