Mänsklighetens allt sötare blod är inte bra för någon del av kroppen. Det förstör njurar och ögon, men även hjärnan. I Ett sötare blod kan du läsa om de starka kopplingar som finns mellan ett högt blodsocker, typ 2-diabetes och demens. Nu visar en ny genomgång av forskningen på området att typ 2-diabetes ökar risken för demens med 60 procent: Type 2 Diabetes as a Risk Factor for Dementia in Women Compared With Men: A Pooled Analysis of 2.3 Million People Comprising More Than 100,000 Cases of Dementis.
Här är tidigare inlägg om detta: Ett sött blod återigen kopplat till demens, Kosten kan ge effekt på risken för demens, Högt blodsocker kan direkt orsaka demens, New Scientist: Är alzheimer och diabetes samma sjukdom?, Alzheimers sjukdom: kopplat till skador i hjärnans blodkärl och Högt blodsocker ökar risken för demens
Nästa gång du är sugen på bullar, kakor, läsk, tårta eller något annat sött – tänk på din hjärna. Tänk på att blodkärlen där ska försörja nervcellerna med syre och näring under hela ditt liv. Var rädd om dem!
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön. Stötta mitt arbete via Patreon.
Rolf Löfgren ∙ 28 januari, 2016 kl. 09:26
Tecken på alzheimer kan ses långt innan sjukdomen bryter ut.
Ungefär tjugo år innan de första symtomen på Alzheimers sjukdom
uppträder syns inflammatoriska förändringar i hjärnan, enligt en studie
från Karolinska Institutet som publiceras i tidskriften Brain.
Intressant är att det är inflammatoriska förändringar.
Är det så enkelt att det har med blodsocker och insulin att göra?
http://www.forskning.se/2016/01/27/tecken-pa-alzheimer-kan-ses-langt-innan-sjukdomen-bryter-ut/?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 28 januari, 2016 kl. 11:55
Tror att de tittade på personer med genetisk risk. Då kan nog även andra mekanismer spela in. Har dock inte läst på…
≪ | ≫ |
Rolf Löfgren ∙ 28 januari, 2016 kl. 22:32
Kostdoktorn skriver om tidig upptäckt av Typ 2 med hjälp av mäta insulin. Jag tror det finns ett samband till demens och artikeln ovan.
http://www.kostdoktorn.se/sa-kan-typ-2-diabetes-forutsagas-mycket-tidigare
≪ | ≫ |
Nisse Hult ∙ 29 januari, 2016 kl. 09:58
Hej Ann
Kan du förklara varför så många är så fokuserade på mängd tillsatt socker i innehållsförteckningen på olika varor
(vilket givetvis är viktigt) med mängden kolhydrater blundar men lite för.
Så fort kolhydraterna når tarmen omvandlas ju de till socker som sedan går ut i blodet, höjer blodsockret och ökar produktionen av hormonet insulin dvs i princip samma sak.
Många ”dietister” är bla. insnöade i detta bommande av fakta
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 29 januari, 2016 kl. 13:40
Därför att socker innehåller sockerarten fruktos, vilket inte stärkelse gör. Det är sannolikt fruktosen som skadar kroppen i längden (via en leverförfettning) så att vi får problem att hantera stärkelse i ett andra steg. I ”Det sötaste vi har” finns hela den tesen beskriven.
≪ | ≫ |