Mänsklighetens allt sötare blod är inte bra för någon del av kroppen. Det förstör njurar och ögon, men även hjärnan. I Ett sötare blod kan du läsa om de starka kopplingar som finns mellan ett högt blodsocker, typ 2-diabetes och demens. Nu visar en ny genomgång av forskningen på området att typ 2-diabetes ökar risken för demens med 60 procent: Type 2 Diabetes as a Risk Factor for Dementia in Women Compared With Men: A Pooled Analysis of 2.3 Million People Comprising More Than 100,000 Cases of Dementis.

Här är tidigare inlägg om detta: Ett sött blod återigen kopplat till demensKosten kan ge effekt på risken för demensHögt blodsocker kan direkt orsaka demensNew Scientist: Är alzheimer och diabetes samma sjukdom?Alzheimers sjukdom: kopplat till skador i hjärnans blodkärl och Högt blodsocker ökar risken för demens

Nästa gång du är sugen på bullar, kakor, läsk, tårta eller något annat sött – tänk på din hjärna. Tänk på att blodkärlen där ska försörja nervcellerna med syre och näring under hela ditt liv. Var rädd om dem!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön. Stötta mitt arbete via Patreon.