Nu på morgonen har Ekot ett inslag om de starka kopplingar som finns mellan sockerindustrin och den expertgrupp som tagit fram rekommendationer kring socker på EU nivå: Sockerindustrin kan ha påverkat EU-råd. Ett sötare blod kan du också läsa om detta: ”Den grupp som på europeisk nivå tar fram kostråd, Panelen Dietetic Products, Nutrition and Allergies, har också kopplingar till industrin. Tidigare ordföranden, Albert Flynn, har suttit med i styrelsen för International Life Sciences Institute Europe, ILSI. Det är en lobbyingorganisation med bland annat Monsanto, Coca-Cola, Nestlé, Unilever, Danone och Kraft som medlemmar. Sådana kopplingar kan ha bidragit till att arbetsgruppen 2010 valde att inte sätta någon övre gräns för hur mycket socker vi européer ska konsumera.”

Starka band mellan forskare och industri i Sverige

P1:s Matens pris kommer att handla om socker idag 10.03. Jag hoppas att de även tar upp de band som finns mellan sockerindustrin och forskare här i Sverige. Ett av de värre tycker jag är att Inger Björck, professor och ledare av Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet. Centrumets mål är att ta fram livsmedel som förebygger diabetes, men forskningen är sponsrad av exempelvis Fazer. Dessutom sitter hon med i styrelsen för Swedish Nutrition Foundation, tillsammans med marknadsföringsansvarig för Nordic Sugar. Hon har också varit med i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsofrågor, där hon har granskat rapporten kring socker och fibrer. Ta gärna en titt på hennes jävsdeklaration: www.norden.org/sv/tema/nordic-nutrition-recommendation/hur-utarbetas-nnr/experter/inger-bjoerck-doi. Hon har inte ens kryssat i rutan för att ha tagit del av Livsmedelsverkets regler kring jäv, ändå har hon godkänts.

I forskning är oberoende viktigt. Då får det inte se ut här.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Lobbying & industrin, Kostråd och vetenskap. Stötta mitt arbete via Patreon.