Vid diabetes kan ju njurar och ögon ta allvarlig skada av det höga blodsocker som sjukdomen orsakar. Samtidigt har forskare länge vetat att vissa personer verkar ha ett genetiskt skydd mot detta. För några år sedan skrev jag om ett projekt på KI där forskare letade efter skyddande genvarianter: Diabetes – en genetisk gåta bakom skadade njurar.

Nu på morgonen snubblade jag över en pressrelease från Finland de verkar ha identifierat en skyddande gen: Researchers discover a genetic mutation that prevents diabetes complications | EurekAlert! Science News.

Det intressanta är att vitamin B1, även kallat tiamin, tycks vara inblandat. Varje gen innehåller en kod för hur ett protein ska se ut. Från den gen som forskarna hittade bildas ett protein som transporterar vitamin B1 in till cellerna. Det kan alltså vara så att mer vitamin B1 i cellerna skyddar mot njur- och ögonskador. Vitamin B1 behövs i ämnesomsättningen av kolhydrater.

Intressant, tyckte jag.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön. Stötta mitt arbete via Patreon.