That Sugar Film som sändes av SVT i måndags har fått kritik från flera håll, bland annat från vetenskapsskribenten Daniel Engber: That Sugar Film science: Debunking links to mood, health, fatty liver disease, acne

Igår hade jag ett inlägg om varför vi har all anledning att ta filmens huvudbudskap på fullaste allvar: tillsatt socker i maten kan direkt orsaka farlig bukfetma och typ 2-diabetes. Nu tänker jag koncentrera mig på Daniel Engbers kritik av filmens påståenden om att socker kan få oss att bli dummare, mer labila i humöret och ineffektiva. Dessutom menar han att bilden av socker som en orsak till akne och dålig hy är förenklad. Har han rätt? Vi börjar med hjärnan.

Kan humöret påverkas av blodsockret?

I filmen lade Damon Gameau om från en kost med runt 23 procent kolhydrater, som till stor del hade ett lågt glykemiskt index, till en kost där över 25 procent av kalorierna kom från rent socker och en stor andel från vetemjöl. Detta innebar utan tvivel att hans blodsocker började åka berg- och dalbana. Kan det påverka hjärnan?

I försök på personer med typ 2-diabetes har forskare visat att ett högt blodsocker orsakar en sämre kognitiv förmåga och nedstämdhet. I dessa försök höjde man blodsockret till 16.5 mmol/l.

Även i försök där man har sänkt blodsockret till väldigt låga nivåer påverkas den kognitiva funktionen hos personer med diabetes. Många med diabetes kan intyga att en blodsockerdipp märks. Jag citerar VårdguidenMan kan bli yr, aggressiv eller förvirrad och omtöcknad. Man tappar omdömet och om blodsockernivån fortsätter att sjunka förlorar man medvetandet.

Vid sjukhuset John Hopkins i USA får personer med diabetes veta att det är viktigt att undvika kraftiga blodsockersvängningar, bland annat eftersom det kan påverka både förmågan att tänka och humöret.

Damon Gameau har inte diabetes och hans blodsockersvängningar kommer därför inte att bli lika kraftiga som för personer med diabetes. Frågan är om det ändå kan ge liknande effekter? Jag har inte hittat några bra studier som utreder detta. Den forskning som Daniel Engber refererar till tycker jag inte är stark nog för att avfärda Damon Gameaus upplevelser. Här behövs bättre vetenskap.

Kan barn bli hyperaktiva av socker?

Utöver detta behöver forskare utreda hur hjärnan klarar den näringsbrist som uppstår när 25 procent av kalorierna kommer från tillsatt socker. Svenska Livsmedelsverket rekommenderar max 10 procent, eftersom vi annars får i oss för lite vitaminer, mineraler och antioxidanter. Väldigt många barn och vuxna äter mer socker än så. Studier kopplar järnbrist och D-vitaminbrist till adhd hos barn. Andra menar att barn med adhd behöver mer omega-3.

Järnbrist kan till exempel påverka dopaminsystemet i hjärnan. När forskare undersökte järntillgången i hjärnan hos barn med adhd, hade de en lägre nivå än barn utan adhd. I Läkartidningen skriver två doktorer: Redan lindrig till måttlig järnbrist tros därmed kunna påverka hjärnan negativt. Läs mer här: Barns järnbehov och hur vi bäst kan skydda barnhjärnan.

Barn har ett väldigt stort näringsbehov i förhållande till hur mycket de äter. När en stor andel av kalorierna kommer från näringsfritt socker, finns absolut en risk att de kan få i sig för lite av en hel rad näringsämnen. Det skulle behövas fler seriösa vetenskapliga studier på detta område eftersom majoriteten av alla barn äter för mycket socker.

Kan vi bli dummare av socker?

Så till frågan om vi kan bli dummare av socker. Svaret är: absolut. Även om jag personligen föredrar att kalla det för att man får en ”nedsatt kognitiv förmåga”. Mitt inlägg igår handlade om hur socker förstör vår blodsockerreglering och orsakar typ 2-diabetes.

Många studier kopplar typ 2-diabetes till en sämre kognitiv funktion. En möjlig förklaring är att hippocampus, en del av hjärnan som är viktig för korttidsminnet och för att bilda nya minnen, blir insulinresistent. När forskare har undersökt hjärnor från personer som just har avlidit i alzheimer är de insulinresistenta. Det går också att förutspå alzheimer genom att mäta insulinresistensen i hjärnan.

Många studier kopplar även ett högt blodsocker till en ökad risk för demens. Och problem att reglera blodsockret verkar snabba på utvecklingen av allvarlig demens.

Utöver detta har forskare kopplat riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom (högt blodtryck och blodsocker) hos unga vuxna, till en sämre kognitiv förmåga i medelåldern.

Att insulinresistens är skadligt för hjärnan råder knappast något tvivel om. Nu till akne.

Kan socker ge oss akne?

Daniel Engber kritiserar filmens skildring av kopplingarna mellan socker och akne: The same evidence—his own movie—is enough to convince him that sugar causes acne, since he develops zits midway through his sugar binge. That’s not impossible, as some dermatologists now believe that high-glycemic diets lead to pimples. But the evidence also suggests that dairy is at least as harmful to our skin, and so is saturated fat. Gameau recommends a paleo-type diet in the film, with minimal sugar but lots of fat—bacon, eggs, avocados, nuts, and cheese. In other words, a picnic basket of acne-causing foods.

Den studie som Daniel Engber refererar till som skulle visa att mättat fett ger akne är endast en enkätstudie. Den kan inte slå fast något orsakssamband. Däremot finns ett tydligt orsakssamband mellan insulinresistens, höga insulinnivåer i blodet och akne. En studie visar att personer med akne mer än fem gånger så ofta har bukfetma, i jämförelse med personer utan akne. I Ett sötare blod kan du läsa om hur insulin triggar igång kroppens tillväxtsystem, med tillväxtfaktorn IGF-1 i spetsen. Det påverkar till exempel produktionen av manligt könshormon från kvinnors äggstockar och kan leda till problem med ägglossningen, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Majoriteten av alla kvinnor med PCOS har insulinresistens och de är också – hör och häpna – väldigt ofta drabbade av akne.

Daniel Engber menar att en paleokost skulle orsaka akne. Tvärt om. Studier av urfolk visar att akne är ett västvärldsfenomen, som följer i den västerländska kostens spår.

Det är mycket som följer i den västerländska kostens fotspår. Men jag tror det får räcka för idag. Det var länge sedan jag skrev ett så här långt blogginlägg. Nu är det dags för sportlov. Ät riktig mat och kör hårt i backarna!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.