”Ledsen Sverige, vi har haft fel”. Det budskapet tycker Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska Institutet, Huddinge, och Håkan Olsson, professor, onkologen/tumörepidemiologen, Lunds universitet, att Strålsäkerhetsmyndigheten borde gå ut med till svenska folket angående råden kring solkrämer. Läs deras debattartikel på SvD.se: Forskare: Ändra felaktiga råd om solkräm | SvD

Det hade varit underbart om myndigheter kunde erkänna sina fel, istället för att försöka sopa dem under mattan. Innan jag började granska kostråden, gick jag igenom vetenskapen bakom solkrämer: Solkrämer ger falsk trygghet. Kort sagt kan man säga att rådet om att vi ska smörja oss med solkrämer vilar på en på en lika soggig grund som rådet om att vi ska undvika fett. Rena träskmarken faktiskt.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.