I kvällens avsnitt av SVT:s konsumentprogram Plus kommer jag gå igenom hur mycket socker ett genomsnittligt svenskt barn äter en vanlig lördag. Här hittar du själva uträkningen: Barns sockerkonsumtion under en lördag

söt frukost

Intressant nog gav den nyckelhålsmärkta frukosten (produkterna på bilden) mest sockerbitar av alla måltider, hela 4,5 stycken. Det här hoppas jag att någon granskar vidare. Vårt Livsmedelsverk kan inte fortsätta att klassa extremt söt mat som nyttig.

Ännu mer socker när det är kalas

Barnet i uträkningen fick endast 2,5 dl läsk till middagen och en – med svenska mått mätt – ganska liten mängd godis, 50 gram. Ändå blir det totalt dubbelt så mycket socker som ett barn bör äta på en dag. Dagar när barn går på kalas blir det mycket mer. Då kan de få i sig två dagsransoner socker inom loppet av ett par timmar.

Jag träffar ofta föräldrar som tycker att deras barn får en ”lagom” mängd socker. De barnen äter ungefär så här mycket, alltså dubbelt så mycket som de borde. Förutom att de får i sig alldeles för mycket socker, får de också i sig för lite näring eftersom socker är fritt från vitaminer.

Vi föräldrar har förlorat markkontakten när det gäller sötsaker. Vi flyger uppe i det blå. Jag hoppas verkligen att Livsmedelsverkets generaldirektör råkar slå på teven ikväll. Den myndigheten måste ändra attityd till sockret om fetman bland våra barn ska minska.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.