BBC skriver om en ny intressant studie som visar att tandlossning, parodontit, skulle kunna påverka förloppet av Alzheimers sjukdom: Gum disease link to Alzheimers, research suggests – BBC NewsTandläkare undersökte 59 personer med begynnande demens vid studiens början och efter ett halvår. Bland de som hade tandlossning gick förloppet av sjukdomen sex gånger fortare. 

När tänderna och tandköttet är inflammerat tror forskarna att munhålans bakterier kan ta sig in i blodomloppet. Det kan spä på den inflammation som redan finns i kroppen och hjärnan vid Alzheimers sjukdom.

En annan förklaring kan vara att personer som snabbt utvecklar demens är sämre på att ta hand om sina tänder. Vad som är hönan och ägget är alltså ännu oklart, men detta är helt klart något som forskare behöver studera närmare.

Jag har tidigare skrivit om de kopplingar som finns mellan ett högt blodsocker och demens: Typ 2-diabetes – kraftig riskfaktor för demens. Tandlossning är vanligt vid typ 2-diabetes. Allt detta kretsar kring en och samma sak: socker. Ibland kan jag undra vad som hade hänt om tänderna istället för kolesterolet hade utsetts som den viktigaste hälsomarkören för kostråd. En sak är säker: supersöt yoghurt hade inte fått nyckelhålsmärkas.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.