Nu på morgonen rapporterar Vetenskapsradion om att fleromättade fetter kan vara sämre för hjärtat än mättade fetter: Fleromättade fetter kan förvärra det onda kolesterolet.

Forskare har följt 9 423 patienter från olika sjukdomar i Minnesota i USA. En grupp fick uppmaningen att ersätta mättade fetter med fleromättade. En kontroll grupp fick istället äta mat med mycket mättat fett i. De som åt mer fleromättade fetter sänkte kolesterolnivåerna i blodet, men detta saknade effekt på risken att utveckla hjärt-kärlsjukdom. De som sänkte sina kolesterolnivåer mest ökade till och med risken för hjärt-kärlsjukdom.

Forskarna gick även igenom tidigare studier, rapporterar nyhetssajten Eurekalert: Lowering cholesterol with veg oils may not curb heart disease risk or help you live longer. Deras slutsats är att det saknas grund för att rekommendera människor att äta margarin istället för smör.

Tillägg: Har nu hunnit läsa studien själv. Det borde ha framkommit i Vetenskapsradions rapportering att detta är en gammal studie, genomförd 1968-73. Resultaten från studien publicerades aldrig, men nu har forskarna grävt upp alla gamla data från arkiven. 

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.