Det sötaste vi har handlar om att allt socker vi får i oss via läsk, godis, kakor och bullar kan orsaka en fettbildning i levern och att detta i längden kan leda till fettlever och typ 2-diabetes. En av tio amerikanska tonåringar har idag misstänkt fettlever, något som tidigare främst drabbade alkoholister. Jag har inte sett någon statistik från Sverige, men personer med fetma och ofta fettlever.

Nu rapporterar New York Times att medellivslängden bland vita amerikaner sjunker eftersom fler dör i unga år: Life Expectancy for White Americans Drops Slightly; Analysts Cite Drug Overdoses. Självmord har blivit vanligare och många avlider av drogöverdoser. Sedan har även dödligheten i leversjukdomar ökat markant – den heldragna gröna linjen i grafen nedan. leversjukdomEn orsak till kronisk leversjukdom är att fler dricker mycket alkohol, en annan orsak är sannolikt en hög sockerkonsumtion.

Som ni ser går lungcancer ner, vilket beror på att färre röker. Det amerikaner har vunnit genom kampanjer mot rökning, har nu alltså gått förlorat, delvis på grund av en sämre kosthållning.

Jag tänker att vi noga ska studera dessa grafer och lära av dem. Vi har länge vandrat i amerikanernas fotspår. Förr förfasades vi över deras söta chokladfrukostflingor, nu finns de i alla svenska matbutiker. Vi tyckte att deras stora läskmuggar var helt galna, nu är våra egna lika stora. Och så har deras stora snabbmatkedjor tagit över Sverige. 1973 öppnade McDonald’s sin första restaurang i Sverige. Nu finns det 220 stycken, som dagligen serverar mestadels söt skräpmat till 435 000 svenskar (enligt kedjans egna siffror).

Grafen ovan tyder på att denna utveckling knappast kommer att göra oss lyckliga.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.