Ni som följer den här bloggen har tidigare kunnat ana en viss kritik mot nyckelhålsmärkningen. Livsmedelsverket sätter sin gröna nyttighetsstämpel på sötade yoghurts, men lika kaloririka fetare varianter – utan tillsatt socker i – anses onyttiga. Här är ett exempel:

yoghurt nyckelhål

Myndigheten vill alltså att vi hellre äter socker än fett. Och de följer inte ens sina egna råd. I yoghurten kommer 33 procent av alla kalorier från tillsatt socker, men deras rekommendation är max 10 procent.

När jag häromdagen satt på tunnelbanan började jag återigen undra över vad nyckelhålet egentligen står för. Där fanns denna reklam:

Vetemjölsbröd

Det står RÅG på förpackningen, men brödets ljusa färg fick mig att bli misstänksam. Googlade innehållet och gissa vad första ingrediens är? Jodå. Vetemjöl. Brödet är även sötat med sirap.

Sätter man detta vetemjölsbröd i relation till klassiskt polarbröd, som är sötat med både socker och sirap, är det självklart bättre. MEN. Som Livsmedelsverket skriver på sin sajtSiktat spannmål som man gör vitt bröd och vanlig pasta av, innehåller mindre vitaminer och mineraler än fullkornsmjöl. Att äta mycket mat baserad på siktat mjöl, sockerrik mat och dryck kan göra det svårare att hålla vikten.

När jag intervjuade den amerikanska nutritionsforskaren Ronald Krauss i samband med att jag skrev Ett sötare blodmenade han att folk behöver lära sig att äta riktigt fullkornsbröd. Alla delar av kornet ska vara med och brödet ska vara osötat. När jag senast handlade bröd till mina barn, köpte jag detta:

riktigt rågbröd

Det är också nyckelhålsmärkt. Första ingrediens är grovt fullkornsrågmjöl, andra ingrediens vatten och tredje ingrediens är surdeg på grovt fullkornsrågmjöl. Det innehåller inget socker alls. När min dotter tog en macka innan träningen igår sa hon att hon älskar det brödet. Jag tänker att hon lärt sig göra det, eftersom vi sedan flera år tillbaka helt har slutat köpa vitt och sötat bröd.

Livsmedelsverket menar att nyckelhålet ska göra det enkelt att välja nyttig mat. Och så styr de oss att köpa mat fylld med både socker och vetemjöl. Jag har faktiskt lite svårt att se logiken i detta.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.