Det är nästan så man svimmar. En studie från Adelaide i Australien visar att barn i i 9-10 års ålder äter ungefär 160 gram socker varje dag. Det är 53 sockerbitar, eller 640 kcal socker, eller över 1 kg i veckan: Kids’ eating habits highlight need for healthier lunchboxes. Så här mycket:

Bild2

I februari sände SVT That Sugar Film där australiensaren Damon Gameau satte i sig 160 gram socker per dag. Han gick upp flera kilo i vikt och hans levervärden försämrades. En del bloggare som kritiserade filmen menade att den mängd socker Damon Gameau åt var alldeles för extrem. Men tydligen var det inte så. Barnen i Adelaide äter i genomsnitt en så extrem mängd socker varje dag.

Intressant nog påstår de i pressreleasen från universitetet i Adelaide att barnen äter mycket mat som är ”high in fat, salt and sugar”. Men när det kommer till totalandelen fett så följer de kostrekommendationerna. Endast en tredjedel av kalorierna kommer från fett.

Forskare kallar ofta skräpmat för ”high fat food”. Det har liksom blivit ett skällsord som man använder för all slags skräpmat, även om den mestadels består av läsk och andra söta drycker som inte innehåller något fett alls.

Alldeles oavsett är det inte konstigt att en av tre australiensare har fettlever. Det gör ont i hjärtat att läsa om dessa barn. Man undrar hur deras kroppar ska få all den näring som behövs för barnen ska utvecklas och hålla sig friska.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.