Vad gör vi med våra barn? Det fick jag lust att skrika när jag lyssnade på Vetenskapsradion i morse. Nu har en tredjedel av alla barn i Europa övervikt eller fetma: Barnfetman ökar i Europa – Vetenskapsradion.

Organisationen United European Gastroenterology (UEG) har gjort en genomgång av hälsotillståndet bland Europas barn: Paediatric Digestive Health Across Europe. Early Nutrition, Liver Disease and Inflammatory Bowel Disease. Utöver fetman ökar en rad tarmsjukdomar, som glutenintolerans, irritable tarm (IBS), Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Sverige ligger i topp när det gäller Crohns sjukdom, som exempelvis ökar risken för mag- och tarmcancer sex gånger. 

Fettlever ökar bland barn

Utöver detta ökar fettlever bland barn, något jag skriver om i Det sötaste vi har. Statistik från USA visar att en av tio tonåringar har misstänkt fettlever. Enligt den nya rapporten är det precis lika illa i Europa. Ungefär en av tio unga européer har fettlever, vilket kraftigt ökar risken för exempelvis typ 2-diabetes, åderförkalkning, levercancer och behov av levertransplantation. Studier från Tyskland och Italien visar att upp till 44 procent av alla barn med fetma har fettlever.

Efterlyser sockerskatt

I SR:s reportage efterlyser Claude Marcus, professor och barnläkare vid Karolinska Institutet, en sockerskatt. Det tycker jag är en bra idé. Det ironiska är att Claude Marcus är en av de forskare som står bakom den sockerrapport som industrisponsrade Swedish Nutrition Foundation (SNF) släppte år 2014. Där hade forskarna ett utmärkt tillfälle att lyfta det faktum att en hög sockerkonsumtion sannolikt kan orsaka fettlever. Inne i rapporten citeras både djurstudier och studier på människor som pekar på detta, men dessa studier sköt forskarna snabbt i sank med en ihålig argumentation. Risken för fettlever lyftes inte heller offentligt. Istället drog man den gamla vanliga visan: socker är inte värre än andra kalorier och vikt handlar endast om en balans mellan kalorier in och kalorier ut. Du kan läsa min kritik av rapporten i denna debattartikel i Aftonbladet: Öppna ögonen för faran med socker.

Prestige hindrar nya teorier från att utvecklas

Varför gör då forskare så här? Enligt mig handlar det om prestige. I dagens DN skrev Hanne Kjöller en utmärkt ledare om Macchiariniaffären: I nedblodade läkares sällskap. Utan tvekan kan forskare och läkare gå långt för att dölja obekväma sanningar och för att skydda sina kollegor. Det är precis samma mekanismer som gör att teoribygget kring kalorier, fett och fetma lever kvar. Och – skulle jag vilja påstå – det kommer att orsaka bra många fler fall av förtidig död än vad vi har sett i Macchiariniaffären. Om inget görs kommer de 10 procent av Europas barn som nu har fettlever med största sannolikhet att dö många år för tidigt av typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och cancer.

Om politiker, läkare, forskare och dietister däremot agerar mot sockret (innan det är för sent) kan barnens fettlever gå tillbaka. Jag hoppas verkligen på en massiv aktion. Barn har rätt att få leva friska.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker. Stötta mitt arbete via Patreon.