Livsmedelsverket rekommenderar att maximalt 40 procent av alla kalorier som vi äter får komma från fett. Nu visar en gigantisk vetenskaplig studie att rådet saknar effekt. Mängden fett i maten spelar ingen roll för vikten. 

Den nya studien publicerades i tidskriften The Lancet Diabetes & Endocrinology: Effect of a high-fat Mediterranean diet on bodyweight and waist circumference: a prespecified secondary outcomes analysis of the PREDIMED randomised controlled trial.

I studien har spanska forskare slumpmässigt delat in närmare 7 500 personer med typ 2-diabetes eller risk för hjärt-kärlsjukdom i tre olika grupper. En grupp har fått äta en traditionell lågfettkost, två grupper har fått äta medelhavskost med antingen extra olivolja eller extra mycket nötter. Tillsatsen av olivolja eller nötter ledde till att deltagarna i genomsnitt fick 42 procent av sina kalorier från fett. Trots detta gick de (om något) ner lite mer i vikt under de fem år som studien pågick, än vad lågfettgruppen gjorde som fick 37 procent av sina kalorier från fett.

Dags att ta bort gränsen för fett

Detta måste bli spiken i kistan för Livsmedelsverkets rekommendationer kring fett. Under 1990-talet menade myndigheten att vi skulle äta maximalt 30 energiprocent fett. Gränsen höjdes sen till 35 procent och nu senast, 2012, till 40 procent. Denna studie, kallad PREDIMED, visar att att även 40-procentsgränsen saknar vetenskapliga grund.

I en kommentar till den nya studien skriver  den amerikanske nutritionsforskaren Dariush Mozaffarian, Tuffs University, följande:

”Dietary guidelines should be revised to lay to rest the outdated, arbitrary limits on total fat consumption. Calorie-obsessed caveats and warnings about healthier, higher-fat choices such as nuts, phenolic-rich vegetable oils, yoghurt, and even perhaps cheese, should also be dropped. We must abandon the myth that lower-fat, lower-calorie products lead to less weight gain. This illusion leads to paradoxical policies that focus on total calories, rather than food quality, on restaurant menus; ban whole milk but allow sugar-sweetened fat-free milk; compel food manufacturers, retailers, and restaurants to remove healthy vegetable-derived fats from meals and products while heavily marketing fat-reduced products of dubious health value; and mislead consumers to select foods based on total fat and calorie contents rather than actual health effects.”

Orden är väldigt rättframma för att komma från en forskare. Jag skönjer en viss trötthet på rådande dogmer.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.