Vissa dagar börjar bättre än andra. Denna morgon fick jag ett mejl från Olivia Marsh Landén, som är underläkare på Kungshälsan vårdcentral i Huskvarna. I förra veckan låg en tidning från sockertillverkaren Nordic Sugar på vårdcentralens bord. Olivia Marsh Landén tyckte att den gav en något vinklad bild av socker och mejlade bolaget. Helt underbart. Läs!

sockerpropaganda

Kära Nordic Sugar!

Tack för tidskriften Perspektiv (nr 1, maj 2016) som låg på vårdcentralens bord i morse! Den kom precis i rätt tid och vi blev alla väldigt glada. Det är nämligen så att vi börjar få lite ont om diabetiker nu på sista tiden. Allt fler äter lågkolhydratkost och utesluter socker, och behöver alltså inte komma till oss längre. Dessutom konsumerar de färre och färre läkemedel! Vi lider just nu av en allvarlig brist på patienter. Helst vill vi ha så många överviktiga patienter som möjligt, gärna också med fettlever, hjärtkärlsjukdom, högt blodtryck, buksmärta (IBS), polycystiska ovarier och såklart diabetes. Endast på detta sätt kan vi säkra vårdcentralens framtid. Som ni säkert vet är vårdcentralen helt beroende av patienter och besök för att få ersättning och i slutänden lön, och vi drog alla en lättnadens suck när er tidskrift landade på vårt bord. Äntligen har vi fakta i händerna som vi kan använda för att få mer patienter! I dagens rådande läge är ert välformulerade tvivel på en övre gräns för tillsatt socker precis vad vi behöver.

Särskilt glada blev vi över era skarpa analyser av forskningen på socker. Citat: ”socker höjer smakerna och kan till och med öka konsumtion av livsmedel som annars inte skulle väljas.” Det är ju ett strålande argument! Vi ska genast börja ge våra patienter rådet att börja sockra broccolin, doppa blomkålen i sirap och ringla smält mjölkchoklad över ärtorna. Speciellt till barn. Hur skulle de annars få i sig de livsviktiga grönsakerna? Ett utmärkt förslag från er sida.

Citat igen: ”Vissa kulturellt viktiga livsmedel innehåller rikliga mängder socker, något som belyser tillsatta sockerarters viktiga roll i kosten.” Vi hade inte kunnat säga det bättre själva! Vårt gedigna kulturarv i form av Kexchoklad, mjölkchoklad och, framför allt, det svenska smågodiset, är en kulinarisk tradition som det är viktigt att vi bevarar och för vidare till våra barn. Vad skulle vi annars fylla påskäggen med? Eller ge till våra barn som knackar dörr med ”bus eller godis” på Halloween? Vad vore julen utan Aladdinasken? Det är viktigt att vi bevarar våra traditioner och maten som hör därtill. Och, återigen, fler besök på vårdcentralen ger oss arbete och lön i slutet på månaden. Det är inte ofta man har möjlighet att slå så många feta flugor i en smäll!

På tal om feta flugor. Vi förstår att ni endast har vårt bästa för ögonen när ni skickar ut propaganda till oss läkare och sjuksköterskor. Det är ju trots allt sockret som är den allra största anledningen till att folk blir sjuka och överviktiga och måste – just det – besöka vårdcentralen. Under tiden hoppas vi att ni sover gott i visshet om att ni drar ert strå till en fetare och sjukare värld som vi på vårdcentralen måste ta hand om. Bra jobbat!

// Hälsningar från läkare och sjuksköterskor på Kungshälsans vårdcentral, Huskvarna

Kommentar

Så skönt formulerat! En pdf av sockertidningen finns här: Perspektiv – tidskrift om socker och näring. Jag älskar Nordic Sugars undertitel: ”om socker och näring.” Som om det fanns något samband mellan de två. Nordic Sugar kärnverksamhet är att ta bort all näring från sockerbetan och framställa sockerkalorierna i sin absolut renaste form. Den som äter socker får per definition i sig mindre näring. ”Om socker eller näring” hade varit en mer rättvisande titel.

I tidningen skriver Mikael Fogelholm, professor i folkhälsonutrition vid Helsingfors universitet, en artikel som går ut på att försvara den nordiska konsumtionen av socker. Både WHO och Storbritannien vill sänka mängden konsumerat socker till maximalt 5 procent av alla kalorier, vilket Fogelholm uppenbarligen tycker är att gå för långt.

Jag skulle kunna ägna mycket tid åt att nagelfara hans artikel. Men jag tänker att det räcker med att konstatera att Mikael Fogelholm även tagit uppdrag från den industrifinansierade organisationen ILSI Europe, där han tillsammans med bland annat en representanter för Coca-cola och Südzucker/BENEO Group (som producerar några miljoner ton socker varje år) ska utreda vilka markörer som bäst kan användas för att mäta risken för diabetes. Han är också med i en studie kring barnfetma som finansieras av Coca-cola.

Det ska bli spännande att se om Kungshälsans vårdcentral får svar från Nordic Sugar.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.