Kära läsare – med humor ska världen erövras. I förra veckan publicerade jag ett brev från Olivia Marsh Landén, underläkare på Kungshälsans vårdcentral i Huskvarna, där hon tackade sockertillverkaren Nordic Sugar för den tidning som de hade skickat till vårdcentralen: Sockerpropaganda – läs läkarens vassa brev till Nordic Sugar.

Brevet har fått nästan 4 000 gillningar och delningar på Facebook. Dessutom blev det ett reportage i SVT:s lokalnyheter (Läkare upprörda – sockerpropaganda på vårdcentralen) där Oliva Marsh Landéns gav en perfekt oneliner: Vi har inget behov av socker i vår kost. 

Nordic Sugars svar

Nu har Nordic Sugar också svarat på den skarpa kritiken:

Tack för din mail.

Syftet med tidningen Perspektiv är, att förmedla relevant fakta- och evidensbaserad kunskap om sockrets roll i kosten. Som sockerproducent ser vi det som en del av vårt ansvar.

I Perspektiv sätter vi fokus på olika områden, som är relevanta för den aktuella nutritionsdebatten, och ber ledande forskare på det aktuella området att belysa ämnet.

Denna gång har vi bett Mikael Fogelholm, professor i folkhälsonutrition på Helsingfors universitet, att genomgå det vetenskapliga stödet för såväl de nordiska näringsrekommendationerna som internationella rekommendationer för sockerkonsumtion. Det anser vi, som sockerproducent, är ett relevant bidrag till nutritionsdebatten.

Vi förstår av din mail att du inte delar denna uppfattning. Du är välkommen att meddela oss namnen på de prenumeranter på Kungshälsans Vårdcentral, som önskar att upphöra med sin prenumeration på Perspektiv.

Trevlig helg.

Med vänlig hälsning
Anne-Nielsen
Nutrition Communication

Icke-evidensbaserad titel

Jag gillar titeln på personen som skriver under mejlet. Nutrition Communication. Nutrition handlar om hur en person ska få i sig den näring kroppen behöver. Något mer vitaminfattigt än Nordic Sugars produkter finns knappast. En mer evidensbaserad titel hade varit Sugar Communication.

För er som vill njuta mer av Olivia Marsh Landéns texter kan jag rekommendera två krönikor i Läkartidningen, varav den första är bland det mest hjärtgripande jag har läst på länge:

Finns det ingenting som du kan ge oss som gör att vi bara kan somna in tillsammans?

Att lära sig ta semester

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.