När jag kom hem från semestern låg boken nedan innan för dörren: FoodPharmacy. Har med spänning sett fram emot att läsa den! Författarna, Lina Nertby Aurell och Mia Clase, som också ligger bakom bloggen Food Pharmacy, och jag käkade lunch för första gången för typ två år sedan och jag kände att kärlek uppstod. De kan liksom flabba och prata hälsa på en och samma gång. Bra egenskaper.

foodpharmacy

Eftersom jag tycker att deras blogg är både snygg och rolig var jag grymt nyfiken på hur boken skulle vara utformad. Utan tvekan: den håller stilen. Formgivaren Anna Lindelöw är helt enkelt grym. Tillsammans med Linas och Mias speciella ton – smart, glad, självironisk, peppande och seriös – blir boken otroligt inspirerande.

Det krävs bra mat för att må bra

Innan vi fortsätter vill jag vara öppen med att jag inte helt och hållet håller med Lina och Mia om allting. Exempelvis tycker jag det vetenskapliga underlaget för att påstå att animaliskt fett och rött kött är inflammationsdrivande är svagt. Däremot står jag helt och fullt bakom huvudbudskapen i deras bok:

  1. Att alla är värda att må bra och att det kräver bra mat.
  2. Cut the crap (dvs socker, snabba kolhydrater och processad mat)
  3. Vårda ömt bakterierna i din tarm
  4. Se till att maten blir näringstät…
  5. …och boosta kroppen med mycket antioxidanter.

Gurkmeja – förgyller livet

En riktigt bra sak är att Lina och Mia lyfter gurkmeja till skyarna. I våras köpte nämligen min man ett par burkar gurkmeja på extrapris. Eftersom vi redan hade en (i princip) orörd burk gurkmeja hemma, och eftersom vi bor i en trea med ytterst begränsade skafferiutrymmen, undrade jag lite hur han tänkte. Skulle han dränka oss i gurkmeja? Det är en krydda jag har haft lite svårt att få in i matlagningen. I Smakäventyret besöker jag visserligen Raseq Boustani från Afganistan, som lagar sin favoriträtt: långkokt fårskalle rikligt kryddad (och då menar jag rikligt) med gurkmeja. Men poängen i Smakäventyret är att vi vänjer oss att äta den mat som våra föräldrar äter, och eftersom mina föräldrar under min uppväxt vare sig odlade gurkmeja eller kokade fårskalle kommer det inte heller att bli vardagsmat för mig (man ska visserligen aldrig säga aldrig, men jag känner mig ändå rätt säker på det).

Så vad ska vi med all denna gurkmeja till?

Jo, se du. Jag ska göra Food Pharmacys hälsobringande välkomstshot:
välkomstshot

Det ska få bli en överraskning åt min man. Den innehåller även kryddnejlika (massor med antioxidanter) och kanel (blodsockersänkande). Kryddor som jag, som kommer från en pepparkakskultur, har lättare att ta till mig.

Släng aldrig morotsblasten

En annan sak jag gillar med boken är att den inspirerar till att ta vara på flera delar av allt grönt vi äter. Vem visste till exempel att avokadokärnan är nyttig? Inte jag i alla fall. Det enda jag har använt avokadokärnor till är att skydda guacamole från att bli brun. Kanske kan antioxidanterna i kärnan vara lika nyttiga för mig som för guacamolen? Och så kommer jag aldrig mer att slänga morotsblasten. I alla fall inte i idévärlden (Platons, Linas och Mias ord för den idealiska världen). I sinnevärlden (den verkliga världen) kommer jag i alla fall att göra pesto på morotsblast åtminstone tre gånger per år.

Sedan ska jag testa Linas och Mias raw lingonsylt, där lingonen sötas med dadlar. Under semesterns sista dag mutade jag barnen. De fick 20 kronor per halvliter lingon. Vilken effekt det fick! Hemma hos mig just nu:lingon

Jag hade tänkt köpa socker (jo, faktiskt, det händer cirka en gång per år) och göra en lågsockersylt. Men nu ska jag köpa dadlar istället.

Som ni märker är jag inspirerad. Det säger allt om Lina, Mia och boken. Det är många som behöver lägga om sin kost och då behövs både motivation och inspiration. Det kan man få genom Food Pharmacy.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.