Nyligen mejlade Maria och frågade om hon kan äta lågkolhydratkost under sin graviditet. På mottagningen där hon går har hon fått rådet att äta lightprodukter. Här är hennes brev och mitt svar:
Marias fråga: Kan en lågkolhydratkost skada fostret?
Efter att ha läst din bok Ett sötare blod så var jag och fästmannen snabba på att lägga om kosten, på en vecka har vi båda tappat 2-3 kg var och konstaterat att vi mår mycket bättre. Han som är typ 2-diabetiker låg innan kvällsmaten igår på 5,3 och på 5,9 efter. (Det är första gången på länge som han mäter sig utöver det hos läkaren, han har liksom känt sig omotiverad.) Men det är bara lite kuriosa…
Jag har haft funderingar kring vad som händer vid graviditet och en lågkolhydratkost, detta har blivit lite akut nu då jag just insett att jag plussar. Jag skulle verkligen behöva gå ner i vikt och mår heller inte bra av att äta kolhydrater (åtminstone inte sädesslag, vilket jag insåg dagen efter en halv skiva sockerkaka efter flera dagars uppehåll). Jag skulle verkligen vilja gå på en lågkolhydratdiet men är lite rädd för att det kan skada fostret?
En vanlig dag kan jag äta en tallrik bär (ofta blåbär) med grädde, 5-15 nötter (cashew- eller valnötter) korv (hög kötthalt) eller bacon eller nåt kött, minst två ägg, kaffe med mjölk (eller grädde) och en hel del grönsaker, nåt såsaktigt typ majonnäs ibland senap och ketchup (kanske käpphästar, men överdriver inte intaget).
Mitt svar: håll dig till långsamma kolhydrater
Vad roligt att höra att ni mår bättre efter kostomläggningen och grattis till graviditeten. Vad spännande!
Det är svårt att svara på hur man ska äta under en graviditet eftersom det finns så lite forskning på det. Det är dock solklart att den socker- och mjölrika kost som vi kvinnor har ätit under flera decennier knappast är optimal. Mycket snabba kolhydrater leder till ideliga insulinpåslag i kroppen. Som du kan läsa i både Ett sötare blod och Det sötaste vi har triggar insulin igång kroppens tillväxtsystem. Kvinnor med övervikt föder större barn och forskare menar att det beror på en hög insulinnivå i blodet. Antalet barn som väger över 5 kilo när de föds har fördubblats under de senaste decennierna, vilket orsakar fler komplikationer under förlossningarna.
Som en följd av fetmaepidemin får också allt fler graviditetsdiabetes, vilket ökar risken för både graviditetskomplikationer och att barnet senare till exempel ska utveckla autism. Här kan du läsa en debattartikel i SvD där läkare menar att graviditetsdiabetes måste tas på större på allvar: Graviditetsdiabetes risk för mor och foster.
Du ska alltså på inget vis fortsätta äta en massa snabba kolhydrater. Men ska man då gå till en annan extrem och börja äta en ketogen kost, som innehåller väldigt lite kolhydrater? Den frågan finns det inget svar på. Det finns studier på möss som visar allt ifrån att en ketogen kost kan vara fullständigt förödande för fostret, till att det leder till lugnare och mentalt mer stabila avkommor.
Undvik sötsaker, men ät exempelvis rotfrukter
Men möss är inte människor. Jag har inte hittat några studier av vad som händer när gravida kvinnor äter ketogen kost. Min egen erfarenhet är dock att en kost som håller insulin och blodsocker på en låg och jämn nivå dämpar de kraftiga hungerskänslor som man ofta får som gravid. Under min första graviditet åt jag lightprodukter och mycket mjölmat, som vitt bröd och pasta. Jag var sötsugen och hungrig hela tiden, och gick upp massor i vikt. Under min andra graviditet åt jag en GI-kost. Då höll hungern sig borta och jag höll vikten (vilket var tur eftersom en kraftig foglossning gjorde att jag knappt kunde gå).
Hade jag blivit gravid med den kunskap jag har idag skulle jag välja en liberal lågkolhydratkost kost som håller insulin och blodsocker i schack, men som ändå inte är strikt ketogen. Jag skulle undvika sötsaker och alla raffinerade, vita kolhydrater, men äta stärkelse från närings- och fiberrik mat som rotfrukter, bröd bakat på durramjöl och frukt.
Lyssna på din kropp
Men du måste lyssna på din kropp. En del personer har ett så kraftigt sockersug att de exempelvis inte klarar att äta frukt. Då tar suget över och plötsligt börjar de köpa godis och allt annat som är dåligt för kroppen. Ät inget som får dig in i dåliga matvanor!
Hoppas att du känner dig klokare på detta svar. Lycka till nu!
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat. Stötta mitt arbete via Patreon.
Annelie Ek ∙ 18 augusti, 2016 kl. 12:44
Det går alldeles utmärkt att äta lågkolhydratskost vid graviditet. Jag gjorde det. Har IBS och blir sjuk av kolhydrater, framförallt spannmål. Dock var magen tåligare under graviditeten så det slank i lite mer kolhydrater än i vanliga fall, men definitivt lågkolhydratskost på det hela. Jag mådde bra, alla värden var i tiptop hela graviditeten. Järnvärdet minskade dock något i andra trimestern och jag åt hemofer, men i tredje trimestern så trappade jag ner på det och slutade helt ca 2 mån innan BF. Då var det stabilt och normalt hela tiden utan tillskott. Vid mina två tidigare graviditeter hade jag järnbrist hela tiden…
Min dotter föddes BF plus 4 dagar, 50cm lång och 3530g tung. Mådde finfint och har gjort det sen dess(snart två år). Jag rekommenderar varmt alla gravida att äta lågkolhydratskost.
≪ | ≫ |
Elin ∙ 18 augusti, 2016 kl. 19:48
Jag åt liberal lågkolhydratkost och tidvis även periodisk fasta (16:8) under min graviditet. Jag mådde jättebra hela tiden och jag har idag en frisk och glad liten son 🙂
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 23 augusti, 2016 kl. 10:43
Underbart att höra! Fantastiskt att du lyckades hålla graviditetsdiabetesen i schack med kosten.
≪ | ≫ |