En betald artikel i den mest prestigefyllda medicinvetenskapliga tidskriften. Det var bland annat så sockerindustrin fick forskarvärlden att tro att socker var ofarligt på 1960-talet. Läs dagens artikel i New York Times: How the Sugar Industry Shifted Blame to Fat – The New York Times.

Forskare vid UCSF i San Francisco har grävt i arkiven och hittat en brevväxling mellan sockerindustrins branschorganisation och forskare vid Harvard. De fick ungefär 50 000 dollar var, eller cirka 400 000 kronor, för att fria sockret och fälla det mättade fettet.

Det svindlar för ögonen. Det är 50 år av förlorad folkhälsa.

Här är originalartikeln i Jama Internal Medicine: Sugar Industry and Coronary Heart Disease ResearchA Historical Analysis of Internal Industry Documents. 

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.