Av med hatten. Ställ er upp. Så utbringar vi ett fyrfaldigt leve för Vendelsömalmsskolan, en sockersmart skola som har fått pris av Haninge kommun eftersom de har det bästa skolköket. Kökschefen Erik Noréus är något utöver det vanliga. Förutom att dra ner på det tillsatta sockret i maten och utbilda barnen, håller han dörren till sitt kök öppen för de barn som vill titta in och snacka. Så här skriver han i ett brev till alla föräldrar: De vanligaste orsakerna till att barnen kommer till oss är för att få frukt, grönsaker, plåster, hårsnoddar och för att ställa kostfrågor. Varje år brukar vi också få förtroendet från många elever som behöver snacka av sig. 

Hans personal har order om att avsätta tid för de elever som knackar på dörren. VARDAGSHJÄLTAR – det är det ord som kommer till mig.

En sugar buster som lyfter skolmaten

diplom-basta-skolkok-haninge_2Vi måste också hurra för Susanna Almström, som driver projektet Skolmatslyftet – en sockersmart skola och är en av Sveriges grymmaste sugerbusters.  Hon har varit med och jagat bort sockret från Vendelsömalmsskolan och nu dammsuger hon en gymnasieskola med 2 200 elever på godsaker. Det innebär att skolkafeterian i princip har tömts på allt som tidigare såldes där. Under ”en sockersmart dag” den 21 oktober kommer eleverna få testa godsaker utan socker. Populära produkter ska införas i kafeterians sortiment.

Vilket jobb! Mer sånt Sverige. Låt oss alla bli sugarbusters den 21 oktober. Ta fram den vita overallen, häng dammsugaren på ryggen och sug bort allt sött från ditt skafferi och kylskåp. Ta dig sedan an grannens hem. När du är klar kan du pusta ut med i princip sockerfritt chokladgodis. Recept här: Världens bästa lördagsgodis.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.