”Till slut urholkar droppen stenen” – så sa riksdagsledamoten (MP) Niclas Malmberg nyligen under ett lunchseminarium om socker. I våras lade han, tillsammans med kollegan Stefan Nilsson (MP) en motion om att all mat bör märkas med mängden tillsatt socker. Ni läsare visade ert stöd och det blev ett av mina mest spridda blogginlägg. Men… motionen röstades ner. Grrr.

Ny motion om tillsatt socker i maten

Niclas Malmberg och Stefan Nilsson ger dock inte upp. Deras mål är verkligen att urholka stenen. Nu har de lagt en ny motion om märkning av tillsatt socker – spetsig och snyggt formulerad. Idag får vi rådet om att äta maximalt 10 energiprocent tillsatt socker, men det är omöjligt att veta om vi följer dessa rekommendationer eftersom det utifrån exempelvis ketchupens varudeklaration inte går att utläsa om sockret är tillsatt eller om det kommer från tomaterna. Vi konsumenter har därför ingen aning om hur mycket tillsatt socker vi äter. Så här skriver riksdagsledamöterna i motionen:

Människor bör ha rätt att ta informerade beslut om vad man ska äta och information om mängden tillsatt socker bör vara en självklarhet, gärna i kombination med hur stor del av rekommenderat dagligt intag av tillsatt socker som varan innehåller. En regel eller lagstiftning om mängden tillsatt socker i livsmedel bör tas fram som säkerställer att konsumenten enkelt får tillgång till den informationen.

Så logiskt.

Motion om skatt på läsk

Malmberg, Nilsson och en tredje miljöpartist, Annika Lillemets, har även lagt en motion om skatt på läsk. Citat från inledningen:

Övervikt och fetma har under lång tid varit ett växande problem i hela västvärlden, inklusive Sverige. En av de största källorna till övervikt och diabetes är den stora konsumtionen av sockrade läskedrycker, särskilt när det gäller unga människor. 

Motionen berättar även om erfarenheter från andra länder där en läskskatt har fått konsumtionen att gått ner. En skatt på läsk (och gärna även godis), tillsammans med informationskampanjer kan bli första steg mot en förbättring av folkhälsan.

Hjälp droppen att urholka stenen

Visa ditt stöd för dessa motioner. Dela och sprid kunskapen om att de finns. Ska droppen urholka stenen behövs en opinion för detta. Kör med hashtaggen #dags_att_agera_mot_sockret_riksdagen. Den är precis så lång som situationen kräver.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt. Stötta mitt arbete via Patreon.