”Det går lika bra med selleri” höll jag på att säga. Men det gör det ju inte när det gäller pepparkakor. Selleri har liksom fel färg. Däremot går det lysande bra att baka pepparkakor utan så mycket socker i. För tre år testade jag att halvera sockret. I år hade barnen och jag i ännu mindre och det fungerade till och med bättre (än med selleri). Kryddorna kommer på något vis mer till sin rätt när sötman inte blir så stark. Dessutom använde vi hela nejlikor och kardeummakärnor, som vi (eller mest jag) mortlade. Bra träning och en hundraprocentig doftupplevelse. Här har du receptet till:

pepparkakor_2

De bästa pepparkakorna ever

150 gram smör, 1 dl socker, 3 msk sirap, 0,5-1 dl vatten, 1 msk ingefära, 1 msk kanel, 1 msk nejlikor, 0,5 msk kardemumma, 0,5 msk bikarbonat, 6 dl vetemjöl och 2 dl mandelmjöl.

Rör smör, socker och sirap mjukt. Tillsatt alla kryddor och bikarbonat. Arbeta in mjöl och mandelmjöl, tillsätt vatten så att det blir en perfekt deg. Låt vila i minst 12 timmar i kylen, gärna 1-2 dygn. Kavla tunt på mjölat bakbord. Grädda i 200 grader i fem min. Låt dem kallna på plåten.

När du är klar med degen tar du ett stycke klassisk ädelost och värmer tillsammans med 2-3 dl grädde, så att osten smälter. Låt det sedan svalna, häll i en skål och ställ i kylen. Ett perfekt pålägg till pepparkakor.

Måste erkänna en sak. Jag äter ju väldigt sällan sötsaker, men den här pepparkaksdegen var livsfarlig. Igår när jag skulle lägga mig mådde jag nästan (men bara nästan) lite illa.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.