Inflammatorisk tarmsjukdomar, som ulcerös kolit och Crohns sjukdom, har ökat kraftigt bland barn i Europa. Nu visar en pilotstudie att en typ av paleolitisk kost – fri från processade livsmedel, socker, spannmål och många mjölkprodukter – kan hjälpa drabbade. Åtta av tio barn blev med kostens hjälp mycket friskare.
När jag läste om den nya studien (Novel diet therapy helps children with crohn’s disease and ulcerative colitis reach remission — ScienceDaily) kom jag att tänka på Robert Lustig, barnendokrinolog vid UCSF i San Francisco. När han berättade för mig om den kostbehandling som han rekommenderar barn med fetma – en kost fri från socker och snabba kolhydrater – sa han:
– And the diet also has a name. REAL FOOD.
Inflammatoriska tarmsjukdomar är allvar
Nu verkar det som om riktig mat inte bara hjälper barn med fetma, utan också barn med inflammatoriska tarmsjukdomar. Men innan vi går in på detta behöver ni lite bakgrund. Inflammatoriska tarmsjukdomar är nämligen på allvar. Immunförsvaret attackerar slemhinnorna i mage och tarm. Drabbade får ofta magsmärtor, blod i avföringen och näringsbrist. Barn kan sluta växa. En del får så stora skador på tarmarna att delar av dem behöver opereras bort. För att bromsa förloppet av sjukdomarna används idag läkemedel som dämpar immunförsvarets framfart, men dessa ger inte sällan svåra biverkningar.
Kosten lindrade inflammationen i tarmen
Nu visar alltså en ny studie från USA att inflammatoriska tarmsjukdomar istället kan gå att kostbehandla. Och håll i er – här kommer ett nytt namn för en kostbehandling där man tar bort processad mat, socker, mjöl och många mjölkprodukter: the specific carbohydrate diet (SPD).
Jag skulle kalla detta för en typ av paleolitisk kost eller REAL FOOD. Barnen fick äta naturlig näringsrik mat: grönsaker, frukt, fisk, kött, fågel och nötter. Det som skiljer denna kost från paleolitisk kost är att fermenterad yoghurt och lagrade ostar också är tillåtna. I en paleolitisk kost tar man bort alla mjölkprodukter.
Oavsett namnet kunde forskarna se att barnens tarmflora förändrades av kostbehandlingen och inflammationen i tarmen dämpades kraftigt.
Tyvärr inkluderade studien bara tolv barn, varav två hoppade av. Den är alldeles för liten för att kunna leda till att en ny kostbehandling etableras. Jag hoppas i alla fall att forskarvärlden tar den på allvar. Inflammatoriska tarmsjukdomar går i den västerländska kostens fotspår. Att drabbade blir bättre genom att sluta äta söt och vetemjölsrik skräpmat är därför egentligen helt logiskt. Min förhoppning är att Kostfonden i framtiden ska kunna stödja studier likt denna, men som är större och kan leda till förändring. Stöd Kostfonden.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Ninni ∙ 14 januari, 2017 kl. 06:46
Spännande! Och bra att det görs studier på detta. Jag har läst mycket om denna diet. Jag tror att jag ramlade in här via Martina Johanssons bok Magstarkt. Sen hamnade jag dock på GAPS dieten som jag förstår är en variant på den första med mer inriktning på psykologiska symtom som blir ett resultat av magbesvären. Nu har jag kört GAPS sedan tidig höst och trivs bra med det. Jag håller med om att studier på liknande koster skulle behövas i större omfattning. Det här skulle kunna vara något för många!!!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 30 januari, 2017 kl. 10:15
Hej och tack för värmande ord och stöd till Kostfonden! Det är svårt att veta vad som ger effekt i det enskilda fallet. Men att äta bra mat är självklart viktigt för allt från tarmfloran till immunförsvaret. Durra är ju exempelvis bra mycket mer näringsrikt än vetemjöl. Keep up the good work!
≪ | ≫ |