Det händer grejer i Kalifornien. I det amerikanska valet röstade städerna San Francisco, Oakland och Albany igenom en läskskatt, bland annat inspirerade av Berkeley där en läskskatt har minskat konsumtionen med runt 20 procent. Och nu verkar man vara på hugget även i Los Angeles. Vi zoomar in på bilden ovan:

Ser ni. Vatten är det mest hälsosamma valet!

Stort tack till Pernilla Oja som har skickat bilden från LA. Familjen sålde hemmet, sa upp sig från jobbet och gav sig ut på en jorden runt resa. Det är sånt en annan bara drömmer om!

Apropå drömmar och amerikanska drömmar. Igår såg jag filmen The Big Short som handlar om hur den amerikanska bostadsbubblan, som ledde till börskraschen år 2008, byggdes upp. Jag här helt tagen.  För första gången förstår jag på djupet varför det amerikanska folket i höstens val röstade mot ”etablissemanget” och för en (i mina ögon) uppblåst galning.

Vart har förnuftet tagit vägen?

I The Big Short får man följa de fondförvaltare som inser att det finns en bostadsbubbla. De satsar storskaligt på att bubblan ska spricka, men misstror stundvis sitt eget förnuft när bubblan bara blir större och större och till slut hotar hela världsekonomin. De institutioner som borde stå för logik och stabilitet – exempelvis kreditvärderingsinstituteten – låter också detta ske. Så spricker bubblan. Åtta miljoner amerikaner förlorar sina jobb och sex miljoner sina hem.

Kanske blev jag tagen av filmen eftersom det går att dra paralleller till kostråden. Det är numera så uppenbart att de är direkt felaktiga. Tusentals personer med diabetes vittnar om hur deras blodvärden har normaliserats sedan de har lagt om till en lågkolhydratkost. Ändå fortsätter läkare och forskare att sticka huvudet i sanden. Det kostar oss skattebetalare obegripligt mycket pengar varje år. Miljarder och åter miljarder rinner iväg, helt utan mening. Jag ska ärligt säga att jag ibland misstror mitt eget förnuft. Hur kan det få fortgå? Varför låter vi det ske? Vart har logiken tagit vägen?

Bussreklamen ovan visar trots allt att Atlantångaren är på väg att byta kurs. Och vet ni vad Michael Burry – han som först insåg att bostadsbubblan var på väg att spricka – numera investerar i: vatten. Han bor i Kalifornien, där det stundvis numera råder en enorm vattenbrist.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.