Lactobacillus rhamnosus CGMCC 1.3724 – så lyder det formidabla namnet på en mycket snäll bakterie som kan hjälpa barn att slippa sin jordnötsallergi. I går intervjuade jag Magnus Wickman, expert på allergier och barnläkare vid Mälarsjukhuset, Eskilstuna, som berättade om ett stort genombrott inom allergiforskningen.
Om personer med jordnötsallergi dagligen äter små doser jordnötter kan allergin gå tillbaka, de har forskare vetat länge. Men så fort behandlingen sätts ut har allergin återkommit.
– Resultatet har varit ganska nedslående. Dels har behandlingen varit förknippad med ganska stora risker, dels har man varit tvungen att fortsätta äta jordnötter varje dag, vilket är ett ingrepp i vardagen, sa Magnus Wickman när vi pratades vid per telefon.
MEN. Nu har forskare gjort ett genombrott: Kombineras jordnötsbehandlingen med bakterien Lactobacillus rhamnosus CGMCC 1.3724, som är känd för att ha en lugnande effekt på immunförsvaret, kan effekten bli långvarig – i alla fall för en majoritet av alla behandlade.
Magnus Wickman beskrev det som ett stort steg framåt. Redan för två år sedan publicerades de första lovande resultaten från studien, som inkluderade 56 jordnötsallergiska barn i åldern 1-10 år. Hälften fick äta en ökande mängd jordnötsprotein tillsammans med probiotika varje dag under 1,5 år, och hälften fick placebo. Efter behandlingen fick barnen undvika jordnötsprotein under 2-5 veckor. När de sedan utsattes för jordnötter igen var hela 80 procent i behandlingsgruppen fortfarande fria från sin allergi, vilket kan jämföras med 3,6 procent i placebogruppen.
Nu har de australiensiska forskarna gjort en uppföljning av 48 av studiedeltagarna. Det var i genomsnitt fyra år sedan de avslutande sin behandling, men fortfarande slapp en majoritet sin jordnötsallergi. 16 av 24 barn – nästan 70 procent – åt fortfarande regelbundet jordnötter. I placebogruppen var det 1 av 24 barn. En undergrupp av barnen genomgick också ett blindtest för sin allergi. 58 procent i den behandlade grupper reagerade inte på jordnötter. Samma siffra i placebogruppen var 7 procent.
När jag pratade med Magnus Wickman satte han genombrottet i ett större perspektiv. Det verkar som att en annan Lactobacillus rhamnosus bakterie, med den lite kortare ändelsen LGG, kan hjälpa bebisar att komma över mjölkallergi.
– För några år sedan kom bröstmjölkersättning för barn med mjölkproteinallergi som innehöll LGG. Först var jag lite skeptisk, men sen kom det studier som visade att barn som drack den ersättningen mycket snabbare blev av med sin allergi, sa Magnus Wickman.
I Smakäventyret kan du läsa om hur man har visat att bebisar med allergirisk kan undvika jordnötsallergi om de regelbundet äter jordnötsprotein redan från första året i livet. Allergiforskningen är helt klart något på spåret: få ner maten i magen och vårda tarmfloran, så minskar risken för allergier.
Grymt spännande helt enkelt. Gissningsvis kommer allergiforskare nu att testa konceptet med probiotika på en rad andra allergier. Tänk – man kanske börjar baka pollenkex som ges tillsammans med en shot probiotika?
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön. Stötta mitt arbete via Patreon.
Jessica ∙ 31 augusti, 2017 kl. 09:14
Kanske av intresse
≪ | ≫ |
Åsa ∙ 31 augusti, 2017 kl. 10:28
Skulle det kunna vara något för den glutenintolerante? Kan man köpa bakterien någonstans, under vilket namn och hur doserar man?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 31 augusti, 2017 kl. 14:02
Glutenintolerans är något helt annat. Det är ingen allergi, utan en autoimmun sjukdom.
≪ | ≫ |
M ∙ 28 september, 2017 kl. 10:55
Vet man var/om man kan köpa dessa snälla bakterier i någon produkt på marknaden?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 28 september, 2017 kl. 11:27
Vet dessvärre inte. Borde komma inom en snar framtid. Stort behov!
≪ | ≫ |
Probiotika kan hjälpa vid jordnötsallergi | Kurera.se ∙ 18 november, 2017 kl. 09:30
[…] men det kräver kontuinuietet plus att det inte är helt riskfritt skriver vetenskapsjournalisten Ann Fernholm på sin […]
≪ | ≫ |