Tack, tack, tack! Vill jag säga till alla underbara som stödjer Kostfonden. Er trogna support gör att vi nu kan satsa mot nästa mål: att utvärdera vilken form av kost som effektivast motverkar fetma och typ 2-diabetes. Alla årets julgåvor kommer att gå till det (de initiativrika tomtarna ovan pryder gåvobreven).

Innan vi går in på Kostfondens nya satsning vill jag berätta att Stockholms läns landsting (SLL) via så kallade ALF-medel har beslutat att gå in med 600 000 kronor i studien av kost vid typ 1-diabetes. Det är fantastiskt! Efter att Kostfonden satsade 600 000 kronor har nu studien tilldelats totalt 3,4 miljoner från andra finansiärer (Skandia och SLL). Därmed kommer den största studien någonsin av hur kosten kan användas för att sänka och stabilisera blodsockret vid typ 1-diabetes att bli av!

Studier som kan rädda liv

Helt ärligt känns det overkligt att Kostfonden nu har rott sitt andra stora projekt i hamn. Det var precis detta jag drömde om när vi grundade fonden: oberoende studier av hög kvalitet som kan leda till förändring. När jag skriver ”tack, tack, tack” menar jag det verkligen. Från hjärtat.

Kostsamt med ineffektiva kostråd

Nu har vi satt upp nya mål för fonden: att finansiera studier av hur kosten kan användas för att behandla fetma och typ 2-diabetes. Under lång tid har personer med typ 2-diabetes fått dessa kostråd:

Bilden är tagen från Bra mat för alla – mat vid diabetes och hjärt-kärlsjukdom, en broschyr som har använts flitigt inom svensk vård. Om du tar fram förstoringsglaset kan du se att man rekommenderar bröd till varje måltid. Rotfruktsoppan till lunch är så kalorisnål att det behövs pannkakor till efterrätt.

Mycket talar för att dessa kostråd är ineffektiva och orsakar ett alldeles för högt blodsocker. Under de senaste åren har vården börjat förespråka långsammare kolhydrater, men många kämpar fortfarande med ett blodsocker som åker berg- och dalbana. Kostfonden vill därför att dessa kostråd utsätts för en ordentlig vetenskaplig granskning.

Rena lottovinsten

Och vet ni vad. Bättre forskning på det här området kan bli rena lottovinsten för oss alla. Förutom att fetma och typ 2-diabetes orsakar lidande, tillhör de våra mest kostsamma sjukdomar. De ökar risken för exempelvis hjärt-kärlsjukdom, cancer, demens, artros, fettlever, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) och komplicerade graviditeter.

All denna sjuklighet bidrar till att landstingen går på knäna och köerna i vården ökar. Vi har helt enkelt inte råd att fortsätta så här.

Så stöd Kostfondens satsning! Som månadsgivare hjälper du oss att arbeta långsiktigt. Skriv också upp en julgåva till oss på din önskelista till jul (helst överst). Eller så tar du upp mobilen och swishar iväg valfri summa på 123 900 42 43.

Tack, tack, tack, till er alla. Från hjärtat.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostfonden. Stötta mitt arbete via Patreon.