Det var ingen lätt fråga som SVT Plus programledare Inger Ljung Olsson ställde till mig igår: Varför finns det kakor och snacks till bebisar? Jag hade inget svar. Men en sak vet jag: bebisföräldrar behöver skaffa sig en sunt kritisk inställning till barnmatsindustrin. En del produkter är bra, annat är rent skräp.
Du pratade jättesnabbt! Det var min dotters kommentar efter inslaget i SVT Plus igår kväll. Och alltså. Det är klart man pratar snabbt när man snackar om något så viktigt som bebisar och mat. Jag ville ju få in typ ALLT på några få minuter.
Vi hann i alla fall med några viktiga saker. Som att sådana här produkter…
…är processad skräpmat för bebisar. På bilden ser ni en del av innehållsförteckningen på de kakor som numera marknadsförs till bebisar: vetemjöl och koncentrerad fruktjuice. Det är Semper som har lanserat det brittiska varumärket Organix i Sverige. De skriver i sin pressrelease att Organix är omtyckt i Storbritannien. Jag tänker att de också borde ha nämnt att ett av fem brittiska barn har övervikt eller fetma innan de ens har börjat skolan. På förpackningarna står No junk promise…
…och här tror jag att det är bäst att vi byter ämne, så att jag inte skriver något rent olämpligt.
Bakterierna i klämmisyoghurten är döda
Vi pratade också om att klämmisyoghurtarna…
…är som små kyrkogårdar för mjölksyrabakterier. Jag har aldrig tänkt på detta, men Mats Lönne som grundade Ottos barnmat berättade för mig att klämmisar steriliseras så att de kan förvaras i rumstemperatur. Då dör de nyttiga mjölksyrabakterier som från början fanns i yoghurten. Bebisar som äter yoghurtklämmisar kommer alltså att få i sig färre nyttiga bakterier än de som äter vanlig yoghurt.
Forskare har kopplat en hög konsumtion av fermenterade mjölkprodukter till en mer varierad tarmflora hos vuxna, och i år rapporterade Nya Zeeländska forskare ett samband mellan en hög konsumtion av yoghurt under första året i livet och en lägre risk för eksem hos små barn. En del talar alltså för att det är bra att se till att bebisar får i sig mjölksyrabakterierna medan de fortfarande är vid liv, även om det återstår en del forskning innan man säga sig ha bevisat ett direkt orsakssamband.
Klämmisar övar inte munmotoriken
Jag hann också klämma in att klämmisar inte ger bebisar någon möjlighet att öva sin munmotorik. Här önskar jag att vi hade haft mer tid. Många är rädda för att ge små barn hela bitar mat eftersom de kan sätta i halsen. Här får du tips av logopeden Kajsa Lamm Laurin kring hur du kan gå till väga när ditt barn ska ta sina första tuggor mat: Föräldrars rädslor kan hämma bebisars ätande. Alla barn är ju olika, men många bebisar kan börja äta exempelvis mjukkokta morotsstavar, små bitar avokado eller lite äggula redan från sex månaders ålder.
Som sagt. Det är så mycket vi hade behövt prata om. Att bebisar får bra mat från början är viktigt. Och vet ni vad: få saker gör mig så varm om hjärtat som när en förälder kommer fram och berättar att de har inspirerats av Smakäventyret och att deras barn älskar mat. Åt fanders med alla kakor och snacks. Fram med broccolin, kålroten och laxen. Så bygger vi barnens hälsa från grunden.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat. Stötta mitt arbete via Patreon.
Emma ∙ 3 maj, 2018 kl. 08:46
Vad glad jag är att jag blev tipsad om dig! Har en väldigt nyfiken 5 månaders tjej här hemma som storögt följer mig och sambon när vi äter 🙂 hon verkar älska det mesta hon testat och har testat allt från äggula, leverpastej, mannagrynsgröt och grönsaker, även fruktklämmisar. Men min stora skräck är ju att hon ska sätta i halsen! Och när jag nu läst lite här på din sidakönner jag mig lite modigare på att våga testa längre fram, det sitter ju trotsallt i oss med reflexerna! Så tack för inspirerande och lärorik läsning! 🙂
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 3 maj, 2018 kl. 09:01
Hej och varmt tack! Vad glad jag blir. Hoppas att ni får ett underbart smakäventyr!
≪ | ≫ |
Viktor ∙ 2 maj, 2019 kl. 14:22
Inressant inägg.
≪ | ≫ |
Malin Andreasson ∙ 11 juni, 2019 kl. 14:08
Tusen tack för alla bra inlägg och granskningar! Jag undrar om det gjorts någon granskning av kosttillskott för små barn. Exempelvis av märket Monkids, dyra vitamintabletter för små barn med socker i. Är det hälsosamt eller ej undrar man? Finns det några bra kosttillskott du kan rekommendera, behöver man ens kosttillskott för små barn? Jag tänker på järnintaget, d-vitamin mm. Mitt barn är snart 2 år, äter allt jag ger honom glatt, mest vegetarisk kost.
≪ | ≫ |