Älskade läsare! Kostfonden bidrar nu till att sjösätta en av de största studierna av kost vid typ 2-diabetes som någonsin har gjorts. Den kan förbättra vården av sjukdomen över hela världen. Fonden siktar alltså högre än någonsin gjort tidigare. Nu behöver vi ditt stöd, så att vi kan nå alla högt uppsatta mål!

Det känns som att världen för tillfället har stannat och jag misstänker att små lömska coronavirusar har hittat ner även i mina lungor. Men jag kan ändå inte hålla mig borta från att skriva detta, för fetma och typ 2-diabetes fortsätter att sprida sig globalt. Följdsjukdomarna skördar år efter år massor av liv i förtid, men väldigt lite görs för att stoppa detta.

Nuvarande kostråd vilar på hålig grund

Vår moderna kost orsakar så otroligt mycket sjukdom. När jag började granska vetenskapen bakom våra kostråd kände jag en växande frustration. För ju mer jag grävde, desto ihåligare insåg jag att grunden för dem var. En liten ögonöppnare är exempelvis att läsa inledningen av Socialstyrelsens kostrekommendationer till personer med typ 2-diabetes. Där står att ”området är delvis outforskat och det vetenskapliga underlaget är bräckligt.”

I klarspråk innebär detta att trots att vi vet att typ 2-diabetes orsakas av livsstilen, så har vi (utifrån ett vetenskapligt perspektiv) ingen aning om vilken livsstil som effektivast kan få stopp på sjukdomen. Istället behandlar vi drabbade med mängder av symptomdämpande läkemedel: två tabletter för blodsockret, tre för blodtrycket, en för blodfetterna, och så en för den psykiska ohälsan.

Sluta deppa ihop – gör något

Det är helt galet, snedvridet och fel. Man får lust att deppa ihop, dra något gammalt över sig och skrika: vad är det för fel på världen? Men det är inte så konstruktivt. Skälet till snedvridningen är att det krävs patent för att företag ska kunna få tillbaka alla de pengar de investerar i dyr forskning och man kan inte ta patent på kostbehandlingar. Därför finns inga ekonomiska drivkrafter att utveckla sådana.

Istället för att deppa ihop, grundade vi för snart sex år sedan Kostfonden. Det är den ideella forskningsfond som alla vi som vill förebygga sjukdom kan satsa på. Och nu hoppas vi att alla ni därute som vill se en förändring, ser er chans att bidra. För nu siktar vi högre än någonsin tidigare och behöver ert stöd!

Kostfonden har bidragit till världsunika studier

Den geniala tanken bakom Kostfonden (ja, den är genial!) är att skapa en gedigen vetenskaplig grund för effektiva kostråd som kan göra att människor blir friskare. För när det finns en bra vetenskaplig grund, kan en kostbehandling börja rekommenderas i vården. Hittills har vi bidragit till studier av kost vid IBS (dagliga magsmärtor), typ 1-diabetes, fettlever och fetma. (Tack alla ni som hittills har stöttat oss! Ni kan skryta med att ha gett gåvor till några av de största studier som någonsin gjorts inom de respektive områdena).

Alla dessa undersökningar pågår just nu. Medan vi väntar på resultaten har vi beslutat oss för att sikta ännu högre: att bidra till Europas största studie hittills av kost vid typ 2-diabetes. Forskare från fem olika europeiska länder har fått möjligheter att träffas och utforma en projekt gemensamt, och deras mål är nu att få typ 2-diabetes att gå tillbaka. Människor ska få ett normalt blodsocker utan läkemedel!

Det går att vända epidemin av sjukdom

Det är precis sådan här forskning som världen behöver (läs mer om studien via denna länk). För ett tag sedan nåddes vi av den underbara nyheten att försäkringsbolaget Skandia går in i projektet med hela 4,5 miljoner kronor. Samtidigt har Kostfondens vetenskapliga råd beslutat att satsa 4 miljoner.

Och det är här som alla ni mina kära läsare kommer in: för Kostfonden behöver er hjälp! Hittills har vi samlat in 1,33 miljoner av dessa anslag. 2,66 miljoner återstår.

Jag önskar att jag själv var en krösus och kunde pytsa in alla dessa pengar, men så lyckligt lottade är vi inte. Om däremot 2220 personer (ni är många fler än så som brukar läsa mina texter) skänker 100 kronor i månaden var, så klarar vi det superlätt tillsammans!

Så ta chansen och dra ditt strå till stacken! Stöd Kostfonden långsiktigt via denna länk: bli månadsgivare.

Du kan också göra insamlingar på Facebook, bli företagsvän, eller ge en minnesgåva när någon går bort.

Vi går förmodligen mot tuffare tider, men tillsammans kan vi verkligen göra världen lite bättre. Vänder vi epidemin av typ 2-diabetes kan vårdens knappa resurser användas till annat. Vi kan inte rulla tummarna och vänta på att någon annan ska fixa detta. Vi är samhället och har ett ansvar att göra det bättre. Så dela nu detta med dina vänner. Jag hoppas att fler ser fördelar med att förebygga sjukdom!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.