Under många år har Cancerfonden och Bröstcancerförbundet samlat in pengar genom rosa kampanjer där de vill förmå oss att köpa både bullar och godis. Målet är att få in mer medel till cancerforskningen. Men sötsaker ökar kroppens produktionen av insulin – ett hormon som kan stimulera cancerceller att växa. Läs mitt öppna brev till organisationerna bakom rosa bandet, där jag föreslår att de kan börja jobba mot övervikten i samhället. Om färre personer utvecklar bukfetma, kommer också färre att drabbas av bröstcancer!
Hej Cancerfonden och Bröstcancerförbundet!
Det är oktober och hela Sverige är tapetserat i rosa. Ni är otroligt duktiga på att samla in medel till forskningen! Jag sympatiserar helt och hållet med ert mål: att ingen ska drabbas av bröstcancer. Men ska detta bli verklighet, måste ni på allvar börja jobba mot bukfetman. Och då behöver ni se över era årliga kampanjer, för i nuläget är de inte särskilt bröstcancervänliga.
För tre år sedan dök exempelvis en bullbil upp på ett torg nära mig:
Och ni uppmanade folk att skicka bullogram:
För två år sedan ville ni att vi skulle proppa oss fulla med geisha:
Och i år tycker ni att det är livsviktigt att vi ska bulla upp:
Men det är precis tvärt om. Det är livsviktigt att vi bullar ner.
Hög konsumtion av sötsaker bidrar till cancer
För era kampanjer bidrar – bland mycket annat – till att allt fler får övervikt och även cancer. Som ni säkert vet tillhör bröstcancer de sjukdomar som har ökat drastiskt sedan 1970-talet. Här är statistiken från cancerregistret för kvinnor i åldern 0-69 år.
Diagrammet visar hur många som drabbas per 100 000 svenskar. Ökningen är enorm, trots att rökning – en av riskfaktorerna för bröstcancer – har minskat drastiskt bland kvinnor.
Det finns flera skäl till ökningen. En är sannolikt att vi dricker mer alkohol. En annan att fler screenar sig för bröstcancer. Men en tredje väldigt viktig orsak är att allt fler får skadligt fett insprängt i buken, och detta gäller både kvinnor med övervikt och normal vikt.
Bukfetma viktig riskfaktor för bröstcancer
Många studier visar att bukfetma ökar risken för bröstcancer, men varför? När jag skrev boken Ett sötare blod lusläste jag den vetenskapliga litteraturen på området, och intervjuade forskare som studerat detta på molekylära nivå. De flesta tycks vara överens om att höga insulinnivåer i blodet och en låggradig inflammation i kroppen sannolikt är viktiga orsaker till varför bukfetman är så farlig.
För så här är det: när fett sprängs in i vår lever och våra muskler utvecklar vi något som kallas insulinresistens. Det innebär att vi reagerar sämre på det blodsockersänkande hormonet insulin. När en person som har insulinresistens äter snabba kolhydrater i form av bullar och godis, kommer insulinnivåerna i blodet att stiga mer än normalt. Vissa kan dubbla nivåerna, andra kan få upp till åtta gånger mer insulin i blodet än en frisk person.
Insulin får oss att växa mer
Vad spelar då lite extra insulin för roll? Jo, insulin är inte bara ett blodsockersänkande hormon, utan driver även tillväxt i kroppen. I tonåren blir vi exempelvis lite insulinresistenta för att växa mer. Gravida kvinnor blir insulinresistenta för att fostret ska växa. Det är helt naturligt. Men utöver detta har numera hundratusentals kvinnor i Sverige en onaturlig form av insulinresistens, som bland annat orsakas av en historiskt hög godiskonsumtion och alldeles för många bullkalas. Insulinresistens är dessvärre kopplad till en ökad risk för många olika cancerformer, bland annat bröstcancer efter klimakteriet.
Insulin kan driva bröstcancer att växa
Tittar man in bland kroppens molekyler (som vi biokemister älskar att göra), kan man se att insulin driver tillväxt av cancerceller på flera olika vis. Vi ska inte gå in på några detaljer, men förenklat kan man säga att höga halter insulin i blodet leder till att en tillväxtfaktor som heter IGF-1 får ett friare spelrum i kroppen. Bröstcancerceller har mottagare för både insulin och IGF-1 på sin yta. När insulin och IGF-1 kopplar till dessa mottagare, signalerar det till cancercellerna att de ska dela sig och bli fler.
Förutom detta påverkar insulin halten av ett protein i kroppen som heter sexual hormon binding globulin (SHBG). När insulinet stiger, går halten SHBG ner. Det är illa, för SHBG fungerar som en broms för bland annat östrogen. SHBG hakar fast vid östrogen i blodet, och hindrar hormonet från att interagera med celler i vår kropp. Höga halter av SHBG i kroppen är kopplat till ett skydd mot bröstcancer, och forskare tror att det beror på att SHBG stoppar framfarten av östrogen som ju annars kan driva vissa former av bröstcancer.
Stora skillnader i insulinnivåerna i blodet
För att ni ska förstå att det är stor skillnad på insulinpåslaget hos en person som är frisk och en som har insulinresistens vill jag visa er denna bild:
För ett antal år sedan gjorde jag ett inslag för SVT:s Vetenskapens värld som handlade om insulin och cancer. Tillsammans med Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning, åt jag då godis och drack ett stort glas läsk på fastande mage på morgonen. Sedan mätte hon vårt blodsocker och insulinpåslaget. Ovan ser ni den enorma skillnaden i insulinnivåerna. Kerstin är 20 år äldre än jag, och en upptagen forskare som på den tiden inte tränade tillräckligt mycket. Hennes kropp var insulinresistent. Min kropp reagerade mycket bättre på insulin, därför sänktes blodsockret snabbare.
Bullkalas dålig idé för personer med bröstcancer
Många av de som vill stödja cancerforskningen och följer era uppmaningar att äta en massa sötsaker, kommer att att få ungefär lika höga insulinnivåer i blodet som Kerstin Brismar fick under vårt experiment. Eftersom bröstcancer är vanligt, kommer vissa av dessa personer ha cancerceller i sin kropp. Andra kanske är på väg att få ett återfall. Då kommer sannolikt insulinet att stimulera de sjuka cellerna att växa. Kvinnor som har ett högt insulin, löper exempelvis en högre risk att drabbas av ett återfall eller avlida av bröstcancer, visar forskning.
Se det positiva: fler kan leva friska
Ni har ju jobbat enormt med era kampanjer, och det känns säkert deppigt att läsa detta. Men se det från den ljusa sidan. Om ni nästa år satsar på att förmå livsmedelsindustrin att sälja grönsaker i rosa förpackningar som ersätter allt godis nära kassan, kan ni bidra till att vända trenden med bukfetman. Kostfonden jobbar med att minska sötsakskonsumtionen i Sverige, eftersom vi vill att fler ska leva friska. Minskar bukfetman, minskar också insulinresistensen. Det kommer leda till att alla våra stora folksjukdomar blir mer ovanliga, inklusive många former av cancer. Tänk då slipper vi kanske rubriker i tidningen som: Stor ökning av övervikt bland tioåringar. Eller Halva Sverige har övervikt eller fetma. Istället kan det stå: Bröstcancer minskar när fler får normal vikt.
Hade inte det varit fantastiskt? Vad tycker ni om detta förslag? Ni får gärna delge era tankar, så lägger jag upp dem här på sajten.
En sista sak: se till att öronmärka lite av de medel ni samlar in i år för att undersöka om en insulinsänkande kost kan bromsa utvecklingen av bröstcancer. Kostfonden menar att detta är en kunskapslucka som är viktig att fylla med bra vetenskap. Den molekylära forskningen talar starkt för att det borde fungera, men det har aldrig testats i en stor studie på en cancerklinik. En sannolik orsak är att många cancerläkare har relativt dålig koll på insulinets roll i kroppen. Det är mer diabetesläkarnas område.
En sista sista sak: med tanke på hur enormt mycket pengar ni samlar in varje år, borde då inte antalet fall av bröstcancer snart sjunka? Vad gör ni för att ta reda på hur bröstcancer bäst förebyggs?
Med förhoppning om att färre ska få cancer,
Ann Fernholm
Tillägg: Vill du veta vilka svar jag fick? Du hittar svaret från Bröstcancerförbundet via denna länk, och Cancerfondens svar via denna.
Cancerfonden ringde också och berättat att de aldrig stått bakom Geishakampanjen. Att deras logotyp syns på en vimpel bredvid all geisha beror på att de har ett samarbete med Ica. När Icabutiken har lyft Bröstcancerföreningens kampanj för Geisha, har de placerat vimpeln med Canerfondens logotyp bredvid.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostråd och vetenskap. Stötta mitt arbete via Patreon.
Eva-Lotta Jörnulf ∙ 5 oktober, 2020 kl. 09:06
Så viktig information från Ann Fernholm om sockrets påverkan och insulinresistens. Det borde verkligen satsas på en större studie av cancerfonden .
≪ | ≫ |
Catarina ∙ 5 oktober, 2020 kl. 10:42
Huvudet på spiken som vanligt. Tack Ann för allt du gör.
≪ | ≫ |
Marianne Werner ∙ 5 oktober, 2020 kl. 11:47
Tack Ann för ditt viktiga arbete
≪ | ≫ |
Monika ∙ 5 oktober, 2020 kl. 12:46
Jag måste fråga. Åt ni båda godis och drack läsk på morgonen? Förstår inte riktigt annars. När man läser så verkar det som att bara du åt godis å drack läsk.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 5 oktober, 2020 kl. 13:07
Båda två!
≪ | ≫ |
A-C Falk ∙ 5 oktober, 2020 kl. 12:46
Finns det statistik över bröstcancerfall från tidigare än 1970?
Intressant också om man fått med en kurva över sockerkonsumption.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 5 oktober, 2020 kl. 13:06
Nej, tror inte det finns statistik före detta. Däremot finns rapporter från tidigt 1900-tal om hur cancer ökar i Europa. Sockerkonsumtionen ökade främst från början av 1800-talet till 1930-talet. Då gick det upp från 1 kg per person och år till runt 45 kg. Det som saknas i statitistiken är dock allt socker från juice.
≪ | ≫ |
Ulrika Bein Fahlander ∙ 5 oktober, 2020 kl. 14:27
Ann Fernholms brev
≪ | ≫ |
pearl chua ∙ 5 oktober, 2020 kl. 14:39
Tack så bra skrivit!
Det finns också så många bra böcker som folk som ha haft cancer .
Och Cancer Bara forvann
Sven Eric Nordin
Chris beat cancer
Medical medium
Defeat cancer now.
Alkaline kropp = Ingen cancer
acidic kropp = cancer
≪ | ≫ |
lennart.facius ∙ 5 oktober, 2020 kl. 15:47
Alla rätt.Men tyvärr är det motvind.Cfonden kan inte vill inte eller bry sig ? Detta har jag förstått efter många års träget försök att påverka på lokalnivå.Men skam den som ger sig.
≪ | ≫ |
Wanja ∙ 5 oktober, 2020 kl. 23:42
Intressant om Canerfonden
Lars
≪ | ≫ |
Göran Wilén ∙ 6 oktober, 2020 kl. 10:50
Riktigt bra artikel! Ännu ett exempel på ”dårskap” som lyfts fram i ljuset. Tack Ann!
≪ | ≫ |
Susanne ∙ 6 oktober, 2020 kl. 14:21
Stort tack för ditt arbete Ann. Tråkigt att svaren du fick inte innehåller svar på dina viktiga frågor. Det blev mycket försvarstal och lite om tankar framåt.
≪ | ≫ |
Rose-Marie Byström ∙ 6 oktober, 2020 kl. 15:05
Varför pratar ingen om alkoholen? Alkoholen är den näst största riskfaktorn till cancer näst rökning. Bröstcancerrisken ökar med varje glas och det finns ingen nedre riskfri gräns. Kvinnor är mycket känsligare för alkohol än män. Kvinnors intag har ökat med åren och speciellt när det gäller medelålders kvinnor. Jämför hur mycket alkohol kvinnor drack på 50-talet och idag..och man kan se att bröstcancer har ökat i samma takt.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 6 oktober, 2020 kl. 15:38
Ja, den ökade alkoholkonsumtionen är sannolikt också en orsak till att bröstcancer ökar. Det står i inlägget.
≪ | ≫ |
Jonas ∙ 7 oktober, 2020 kl. 15:36
Läs
≪ | ≫ |
Alexander ∙ 10 oktober, 2020 kl. 09:35
Dubbelmoral. Precis som allt annat i samhället. USA var ju med och skapade FN för fred men så släppte de ju atombomberna över japan. Svenska bolag exporterar krigsmaterial samtidigt som vi jobbar för fred. Det är den förargliga varianten av kapitalism där allt handlar om snabba
≪ | ≫ |
Nisse Hult ∙ 19 oktober, 2020 kl. 17:53
Vilka svar fick du på frågan ”Vad gör ni för att ta reda på hur bröstcancer bäst förebyggs?” ?
≪ | ≫ |