Länge har Livsmedelsverket satsat mer på att få ner vår saltkonsumtion än vår sockerkonsumtion. Skälet är att myndigheten bygger sina folkhälsostrategier på vad vi rapporterar till dem att vi äter. Exempelvis uppger vi att vi äter 4,4 kilo godis och choklad per person och år, men industrins statistik visar att det säljs 15 kilo. Läs dagens öppna brev till Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström, där jag undrar om hon tror att det finns ett svart slukhål där alla sötsaker som säljs i Sverige försvinner.
Hej Annica!
Ända sedan Livsmedelsverket grundades för snart 50 år sedan, har ni utfärdat kostråd med målet att hjälpa oss att hålla vikten. Men det har gått ganska dåligt. Numera har 62 procent av alla medelålders svenskar övervikt eller fetma, och det blir bara fler och fler. Vår övervikt ökar risken för allt från högt blodtryck, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom, till cancer, demens och graviditetskomplikationer. Så det är en allvarlig situation. Den fråga vi måste ställa oss är: vad är det viktigaste vi kan göra för att vända den negativa trenden?
Detta är anledningen till varför jag nu skriver till dig. För vad gör att ni på Livsmedelsverket aldrig tag i elefanten i rummet? Vad gör att ni prioriterar att slåss mot mättat fett, salt och rött kött, när vägen fram mot kassorna i nästan alla svenska matvarubutiker ser ut så här:
Det som säljs här är ekande tomma kalorier, som mättar dåligt och i princip är helt fria från vitaminer och mineraler. Ni på Livsmedelverket lyfter dock sällan detta som ett större problem.
Livsmedelsverket ser inte godis som ett större problem
Nu i maj skickade ni till exempel ut en pressrelease där ni graderade de största riskfaktorerna i våra svenska matvanor. Listan på femton punkter såg ut så här:
Att många svenskar varje helg (och ofta även på vardagarna) köper enorma påsar godis, finns inte ens med som en riskfaktor för sjukdom.
När ni skriver om bra matvanor som kan rädda liv på er sajt, tar ni inte heller upp godiset. Där lyfts istället följande kostproblem:
Att vi äter för lite fullkorn, för mycket salt och för mycket rött kött, menar ni alltså är större problem än att vi äter för mycket socker.
Livsmedelsverket: viktigare att dra ner på saltet än sockret
Till allmänheten förmedlar ni också en bild av att skulle vara viktigare att vi drar ner på saltet än sockret. Ni har till exempel skrivit debattartiklar om vårt behov att salta mindre på maten, och till DN säger en av era dietister:
”När det gäller risker i maten är det salt som kan påverka folkhälsan mest faktiskt.”
När jag nyligen var med i en tevedebatt kring hur vi ska förebygga fetma, refererade Elisabeth Rytter från branschorganisation Livsmedelsföretagen också till er på Livsmedelsverket. Hon menade att hon har full dialog med er och att:
”När det handlar om bra och dåliga matvanor, då ska vi komma ihåg att för lite fullkorn och för mycket salt är stora risker för hälsan. Sockersötade livsmedel kommer en bra bit nedanför.”
Hon sa vidare att företagen har gjort en branschöverenskommelse om att dra ner på saltet, och att de nu ska dra igång ett fullkornspartnerskap. Hennes slutkläm var:
”Vi vill inrikta oss på det som gör verklig skillnad. Det är salt och fullkorn.”
Livsmedelsverkets lägesbild krockar med verkligheten
Den här bilden av vad ni anser är viktigt för folkhälsan, frontalkrockar ju med hur verkligheten ser ut. Som ett exempel av väldigt många fick jag nyligen en bild från en kompis vars åttaåriga son just fått en present på sitt födelsedagskalas:
När min kompis såg sonens present, var det knappas saltmängden som upprörde henne. En annan symbol för vår urspårade syn på socker är godispåsens utveckling:
Och att godiset ofta blir billigare om man köper ett helt kilo:
Enligt Livsmedelsverket är godiskonsumtionen mindre än ett hekto/vecka
Om jag har förstått saken rätt grundar ni på Livsmedelsverket era folkhälsoprioriteringar på Riksmaten vuxna, en undersökning av hur vi svenskar äter som ni genomför med cirka tio års mellanrum. Den senaste gjordes 2010-2011. Ni bad då flera tusen slumpmässigt utvalda personer att föra matdagbok under fyra dagar. Sedan sammanställde ni vad deltagarna rapporterade att de åt, och resultaten av detta arbete har ni sedan använd som underlag för ert folkhälsoarbete.
Grottar man ner sig i siffrorna från Riksmaten, visar de dock att vi bara skulle ha en daglig genomsnittlig godis- och chokladkonsumtion på 12 gram per dag. Vilket är så här mycket:
Antar vi att allt detta godis äts som lördagsgodis, blir det totalt 84 gram i veckan:
Det är en liten bottenskyla i de stora påsar som finns vid butikernas lösgodishyllor. Åt vi så här lite godis i Sverige, skulle det verkligen inte vara något större problem. Och här kan man välja väg. Antingen kan man inta en nöjd Baloo-attityd, käka en banan och bekymmersfritt tänka att det är skönt att svensken förstår att vara måttfull. Sedan kan man fokusera på något annat, som typ vår saltkonsumtion.
Eller så kan man ställa sig frågan: går dessa siffror verkligen att lita på?
Stor skillnad mellan Riksmaten och vad som säljs i butikerna
Om vi åt i genomsnitt 84 gram godis per vecka, borde det säljas runt 4,4 kilo godis och choklad per person och år i Sverige. Men den mängden stämmer inte alls med industrins försäljningssiffror. Enligt en rapport från Caobisco (en branschorganisation för europeiska sötsaksföretag) ligger den svenska godismarknaden på…
…nästan 8 kilo sockerkonfektyr per person och år, vilket är mest i hela Europa. I tillägg till det handlar vi…
…närmare 5 kilo choklad. Totalt blir det runt 12,5 kilo godis och choklad per capita, vilket är väldigt mycket mer än 4,4 kilo.
Kollar vi istället på de data som livsmedelsindustrin varje år skickar till Jordbruksverket, visar de att industrin årligen säljer runt 15 kilo godis och choklad per capita.
Så lite som 4,4 kilo tycks vi inte ha köpt sedan denna statistikseries begynnelse. Betänk också att när per capita-försäljningen räknas ut, inkluderas både bebisar och äldre-äldre, som ju sällan är några stora godiskonsumenter.
Varför är det en så stor skillnad i siffrorna?
Glappet mellan vad vi rapporterar att vi äter till er på Livsmedelsverket och vad som säljs är alltså orimligt stor. Det intressanta är att om vi jämför skillnaden för frukt och grönt, är den betydligt mindre än skillnaden för olika sötsaker och totalmängd tillsatt socker.
När det gäller grönsaker säljs det bara 17 procent mer än vad vi rapporterar att vi äter. För frukt och bär är skillnaden 42 procent, men för godis och tillsatt socker är skillnaden 247 respektive 162 procent.
Vad händer om vi faktiskt äter det socker som säljs?
Självklart ska försäljningsstatistiken vara högre än konsumtionsstatistiken, för en del av allt det vi köper slänger vi. Men svinnet borde vara högre för frukt och grönt än för sötsaker, av den enkla anledningen broccoli ruttnar lättare än karameller.
Så varför är förhållandet det omvända? Här kan vi ju bara spekulera. Min gissning är att vi vill framstå som duktigare än vad vi är inför er på Livsmedelsverket. Vi vet att det är onyttigt att äta godis. De dagar som vi ska fylla i era matdagböcker hoppar vi därför över sådana här erbjudanden:
Och så köper vi lite spenat istället.
Vart tror ni på Livsmedelsverket att allt godis tar vägen?
Riksmaten missar alltså att fånga upp mer än två tredjedelar av allt godis och all choklad som säljs i Sverige, och långt över hälften av allt tillsatt socker. Den fråga jag vill att du Annica Sohlström svarar på är: vart tror du att allt detta socker tar vägen? Finns det ett slags svart slukhål där alla sötsaker försvinner? Eller kan det vara så att en stor del trots allt hamnar i våra magar, utan att vi har rapporterat det till er?
Om vi leker med tanken att vi faktiskt äter majoriteten av de godsaker som säljs, vad betyder det då för folkhälsan? Enligt Jordbruksverkets senaste statistik konsumerade vi svenskar 2018 runt 40 kilo tillsatt socker per person. Låt oss säga att 25 procent av detta slängdes i form av avslagen läsk, torra bullar och gammalt sillspad. Då fick vi ändå i oss 30 kilo tillsatt socker. Det motsvarar 120 000 kcal, vilket är ungefär vad 13,3 kilo kroppsfett innehåller. Ska vi förbränna alla dessa onödiga kalorier krävs ungefär 180 timmar ganska tuff löpträning.
Så om vi antar att vi faktiskt får i oss tre fjärdedelar av allt socker som säljs, hur högt upp på era listor över riskfyllda matvanor skulle då vår sockerkonsumtion hamna?
Vad ska Livsmedelsverket göra för att höja kvaliteten på sitt arbete?
Sist men inte minst: jag vet att ni nu återigen håller på att genomföra undersökningen Riksmaten. Vad ska ni göra för att denna gång hålla en högre vetenskapliga kvalitet? Senast var svarsfrekvensen på era matdagböcker 36 procent, vilket är för lågt. Många forskare skulle döma en sådan vetenskaplig studie som undermålig, och absolut inte lämplig att använda som underlag för ett lands folkhälsoarbete.
Jag hoppas att du tar dig tid att svara på dessa frågor, eftersom Livsmedelsverkets prioriteringar är helt avgörande för om vi ska lyckas vända epidemin av övervikt och fetma. Tänk till exempel om det är viktigare att livsmedelsföretagen flyttar bort godiset från kassorna och satsar på att få ner det dolda sockret i maten, än att de minskar på saltet och ökar matens fullkornsinnehåll?
Ert arbete har stor inverkan på våra liv och vår hälsa. Därför måste ni säkerställa att de insatser ni gör verkligen har största möjliga effekt.
Med vänlig hälsning,
Ann Fernholm
Tillägg: Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström har svarat. Läs här:
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostråd och vetenskap. Stötta mitt arbete via Patreon.
Ann-Charlotte Jorfors-Olsson ∙ 24 maj, 2021 kl. 08:14
Du gör ett fantastiskt arbete! Jag är född 55 o har ”bantat” sen jag var 12 då mig gymnastiklärare sa åt mig att ”du är för tjock” . Det var hennes svar när jag ville gå med i extragymnastiken. Jag var vigast och älskade gympa hjulade, stog på händer gick i spagat o gjorde handvolter…fick fel inställning till mat…o är ännu överviktig. Visst mitt eget fel…men jag vet när det blev toligt. Och nej jag var inte tjock när hon sa det till mig…
Mvh Lotta Jorfors-Olsson
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 24 maj, 2021 kl. 08:38
Men oj så sorgligt! Vilken hemsk gymnastiklärare. Du kan ändra tillbaka inställning. Njut av riktig mat, men hoppa över allt skräp. Det är aldrig för sent!
≪ | ≫ |
Hanna ∙ 24 maj, 2021 kl. 08:17
Bra att du tar fighten! Ser fram mot att få läsa svaret sen. För jag tar för givet att Livsmedelsverket kommer bemöta kritiken.
http://hannafialotta.blogg.se
≪ | ≫ |
Kristin ∙ 24 maj, 2021 kl. 09:20
Tack! Jag lyssnar på en av alla hälsopoddar som finns och Bitten sa då att socker kidnappar hjärnan på samma sätt som narkotika, tobak och alkohol gör. Sockret är det svåraste beroendet att bli av med eftersom det är socialt accepterat.
≪ | ≫ |
Nina Bakke ∙ 24 maj, 2021 kl. 09:24
Det är väldigt intressant hur de ger sig på saltet, med tanke på att 1g kolhydrater binder 2-4g vatten. Saltet klarar vi oss inte utan. De skulle behöva läsa ’The Salt Fix’ av Dr James DiNicolantonio. Människan har alltid ätit salt. De flesta arter i naturen behöver tillsätta salt. 🙂
≪ | ≫ |
Rigmor Lennartsdotter Fasth ∙ 24 maj, 2021 kl. 09:42
Tack!
≪ | ≫ |
Dessi ∙ 24 maj, 2021 kl. 10:08
Det här var det bästa jag läst på länge! Har alltid undrat varför LSV varnar för kött och salt när det uppenbara och största problemet är sockret och allt godis vi trycker i oss. Jag läste också nyligen i Råd & Rön att färgämnet titandioxid, som ofta används i godis, kan vara farligt för oss och att EU sannolikt kommer införa ett förbud.
≪ | ≫ |
Robert ∙ 24 maj, 2021 kl. 10:40
Jämför dessa hyllor inkl. kakor och chips hyllorna med där saltet står så är det skrattretande att ens nämna salt – jag spottar ut mat som blivit för salt – det sköter sig själv liksom – men vem spottar ut godis för att det är för sött? Mycket bra jobbat Ann – jag kommer att bevaka svaret du får – vi förväntar att de svarar eftersom det är vi som avlönar dem med skattemedel.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 24 maj, 2021 kl. 14:01
Ja, forskning talar för att vi automatiskt håller vårt saltintag inom en begränsad mängd. Det tycks som att hjärnan styr hur mycket salt vi får i oss. Äter vi salta nötter, verkar vi salta mindre på middagsmaten.
≪ | ≫ |
Veronica ∙ 24 maj, 2021 kl. 11:31
Mina barn har också fått presenter ibland som jag inte tycker om. Jag brukar inte bli upprörd och inte heller ta bilder på den dåliga presenten och skicka till mina kompisar eller publicera på internet. Jag är bara glad att kompisen ville komma på kalaset och fokuserar inte så mycket på presenterna.
≪ | ≫ |
Elisabet ∙ 24 maj, 2021 kl. 11:49
Jag vill inte förringa problemet, men hur mycket godis hamnar i Norge? De handlar sina sötsaker i Sverige eftersom de har sockerskatt. De finns inte med i varken godis- eller chokladundersökningen och jag har svårt att tro att de äter så mycket mindre än sina nordiska grannar.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 24 maj, 2021 kl. 13:59
Säkert en hel del, men vi köper också godis utomlands. Och även om Norrmännen skulle köpa flera kilo godis per person och år i Sverige, äter vi alldeles för mycket.
≪ | ≫ |
Pia Nilsson ∙ 24 maj, 2021 kl. 13:18
Hej Ann
Bra skrivet. Att kämpa mot sockret är båda tuft och nödvändigt. En hård kamp.Den vrider om våra tankar och gör oss beroende.
Det ska finnas fler varianter av sockerfritt än det finns av alla dessa olika sockerarter dom det finns.
Tänk om alla pengar som går till reklam för sockret blev till att främja välfärd o bra mående hos alla människor o djur så skulle vi slippa den oreda som sockert ställer till med.
Kram o Tack Ann igen.
≪ | ≫ |
Maria Lindgren ∙ 24 maj, 2021 kl. 14:32
Så sant som du skriver! När jag blev diagnostiserad med typ2 diabetes och högt blodtryck så kom det inte som en överraskning, men det var ändå en chock. Efter ca 7 månader med mediciner för båda åkommorna så bestämde jag mig för att jag inte skulle bli en del av statistiken utan började undersöka vad JAG kunde göra för att hindra att sjukdomen kontrollerade mitt liv. Jag hittade en massa bra forskning kring Keto och periodisk fasta och bestämde mig för att lägga om mina vanor helt. Jag slutade med kolhydrater i så stor mån jag kunde, fastade 23 timmar om dygnet och åt RIKTIG mat.
4 månader senare hade jag gått ner 25 kg, mitt blodtryck var prima och mina värden var normala. Det som en gång i tiden ansågs vara en kronisk och progressiv sjukdom var jag nu helt frisk från. Jag vill att fler förstår att man faktiskt KAN påverka sin hälsa på fler sätt än man tror.
≪ | ≫ |
Anette ∙ 24 maj, 2021 kl. 14:46
Mycket bra artikel, statistik och argument till Livsmedelsverket. Tycker du ska skicka detta till vår sk Folkhälsomyndighet också… som ska värna om vår FOLKHÄLSA… men som de knappast gör (enl mig).
≪ | ≫ |
Marjatta ∙ 24 maj, 2021 kl. 16:21
När jag jobbade på ett livsmedelsbolag fick jag insyn för dold socker. Majs som säljs i tetrapack, frukostflingor, växtbaserade drycker etc etc. När jag ställde frågor var svaret att socker inhår i ”recept”, that’s it! Snälla, läs noga innehållsteckning men kom också ihåg att alla värden som anges är så kallade beräknade värden som kontrolleras yttesrt sällan mot verkligheten.
≪ | ≫ |
Ewa ∙ 24 maj, 2021 kl. 17:14
Ann,tror nog sockerintaget är ännu värre om man inkluderar bakverk,desserter,sylter,yoghurt osv. Har jobbat med barntandvård och sett skadorna på både småbarns och tonåringars tänder. Många dricker läsk och äter godis till och med i väntrummet…
≪ | ≫ |
Bertil Persson ∙ 24 maj, 2021 kl. 17:45
Livsmedelsverket skulle kunna främja LCHF-kosten i stället för att fjanta på om rött kött. Det löser man bättre genom att köpa lokalt och kravmärkt. LCHF är bra för diabetiker och cancersjuka då det sänker blodsocker och hindrar cancerogen cellbildning. Men heja på med din opinionsbildning.
≪ | ≫ |
Fredrik Söderlund ∙ 24 maj, 2021 kl. 19:20
Utmärkt insändare Ann, du trycker på många ömma punkter hos Livsmedelsverkets s.k. ”insatser” för folkhälsan.
≪ | ≫ |
Linus Karlsson ∙ 24 maj, 2021 kl. 20:50
Står ju uttryckligen på LIvsmedelsverket hemsida vi äter 15kg, så försök inte framställa det som Livsmedelsverket är ovetandes om det.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/godis-och-snacks?AspxAutoDetectCookieSupport=1
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 24 maj, 2021 kl. 22:15
De skriver det på den sidan, men använder inte den siffran när de exempelvis räknar ut hur många som överäter socker. Då utgår de från Riksmaten. Tittar du på listan över problematiska matvanor jag lagt i texten, ser du att de skriver att bara 4 av 10 äter för mycket socker. Den siffran kommer från Riksmaten. I listan med 15 punkter finns inte heller en hög godiskonsumtion med. Det beror på att de aldrig använder siffran 15 kg när de gör sina folkhälsoprioriteringar.
Tittar du på tevedebatten med Elisabeth Rytter, kan du höra att hon också refererar till att ”socker kommer mycket längre ner på listan”. Det baserar sig på listan jag lagt i min text. Så det är den listan som Livsmedelsverket kommunicerar.
≪ | ≫ |
Robin ∙ 24 maj, 2021 kl. 20:51
Hej! Intressant artikel, tack. Jag försökte själv hitta siffrorna på konsumtion av godis från Livsmedelsverket och de skriver ju att konsumtionen av godis och choklad är runt 15 kg per person i artikeln länkad nedan. Detta verkar ju vara i linje med konsumtionen som du kommer fram till, eller har jag missat något?
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/godis-och-snacks
Hälsningar,
Robin
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 24 maj, 2021 kl. 22:11
De skriver det på den sidan, men de använder inte den siffran när de gör sina prioriteringar kring vad vårt land ska satsa på när det gäller vår folkhälsa. Då utgår det från Riksmaten. Om du tittar på de länkar jag lagt in i texten där Livsmedelsverket listar problemen med vår mat, ser du att godis inte ens finns med.
≪ | ≫ |
Ralf ∙ 24 maj, 2021 kl. 22:11
Livsmedelsverkets lista ovan är vid en första anblick löjeväckande.
Vid en andra anblick är den fasansfull, för så fel kan de bara ha om de har förutfattade meningar.
Jämför med Hans Rosling och personer som han har testat och har mindre än 50% rätt om tillståndet i världen. Eller som Leif Pagrotsky skulle kunna ha uttryckt sig;
-Till och med en schimpans skulle kunna ha lyckats bättre.
Min egen uppfattning om allt jag lärt mig om nutrition det senaste decenniet ger följande kommentarer:
1. ”Lågt intag av fullkorn.” När under människans utveckling har spannmål varit en viktig del för att ge människan det den behöver? Aldrig. Spannmål är billig slavföda. Vi är slavar som skall fås att äta skräpet.
2. ”Högt intag av rött kött”. Möjligen om man bara äter muskelkött från djur som inte har ätit sin naturliga föda. Inte en chans att rött kött är ett problem om djuret har ätit gräs och klöver etc, samt att man äter upp hela djuret, inte bara musklerna.
3. ”Lågt intag av baljväxter”. Hm, tveksamt, det beror dessutom på om man lyckas få bort baljväxternas naturliga gifter eller ej.
4. ”Högt intag av charkprodukter.” Japp, jag håller med. Frågan är däremot varför de anser det? Är det p g a alla kemikalier som tillsätts charkuterier? Eller för att det är rött kött?
5. ”Högt intag av salt.” Rent nonsens. Riktig mat innehåller salt. När man får i sig för lite salt blir man hungrig, för att kroppen måste få i sig livsnödvändigt salt. Om man kan lura folk att äta för lite salt, då kommer de att över-äta ”mat”, som med stor sannolikhet är något industri-processat. Katching.
6. ”Lågt intag av frukt”. Helt, helt fel. Frukt driver upp glukos och insulin utan att ge särskilt mycket näring. Betrakta frukt som godis. Frukt kan bara ätas i mindre mängd av normalviktiga och inte alls av överviktiga.
7. ”Lågt intag av fibrer”. Strunta i vad som innehåller fibrer eller ej, ät riktig mat istället.
8. ”Lågt intag av grönsaker”. Ok, håller faktiskt med så länge de inte klassar rotfrukter som grönsaker. Många grönsaker innehåller minst lika mycket C-vitamin som citrusfrukter.
9. ”Högt intag av transfetter”. Ok, håller med. Så varför inte förbjuda transfetter?
10. ”Lågt intag av nötter och frön”. Lite nötter tål man nog, men man skall vara lite försiktig, det finns en hel del naturliga gifter i nötter som minskar kroppens mineralupptag. I frön däremot finns det mycket mer, jag skulle aldrig rekommendera någon att äta fröer.
11. ”Lågt intag av fleromättat fett”. Helt fel, de flesta får i sig för mycket fleromättat fett.
12. ”Lågt intag av omega 3”. Håller faktiskt med, så länge som omega 3 fettet är animaliskt.
13. ”Högt intag av sötade drycker”. Håller med. Så varför är inte detta inte nummer ett på denna lista? Och varför beskattas inte fruktos lika mycket som alkohol? För att Livsmedelsverket och politikerna ”delar säng” med industrin.
14. ”Lågt intag av mjölk”. Hm, det beror på det. Vanlig industrimjölk som är halvavfettad och överprocessad är inte mycket att ha. Återigen handlar det inte om juvret, utan huret. Hur har kon levt och ätit? Hur ser omega 6 vs 3 balansen ut? Vilken sorts protein är det i mjölken? Det talas tyst om mjölk-kvalitet i Sverige. Pastöriseringen är dessutom högst tveksam. Livsmedelsverket borde verka för att få fram bra mjölk i Sverige.
15. ”Lågt intag av kalcium”. Så, apropå mjölk, varför då inte tillåta certifierad opastöriserad mjölk, där enzymet för kalciumupptag fortfarande är vid liv?
≪ | ≫ |
Britta Allvar ∙ 25 maj, 2021 kl. 07:14
Livsmedelsverket verkar ha förstått enligt staplarna att vi äter för lite av många saker, för lite fibrer, fullkorn, frukt och grönsaker. Så om vi äter för lite av allt det vad tror dom att vi äter istället? Tyder det på att den mesta av vår vanliga mat är helt undermålig eller att vi stoppar i oss massor av annat mellan måltiderna? Mycket godis säljs dessutom med tränings budskap i form av protein bars offta fulla av alla möjliga sötningsmedel och tillsatser. Många vill ju vara sportiga och då ser det bättre ut med en Barebell än en snickers i handen.
≪ | ≫ |
Oskar ∙ 25 maj, 2021 kl. 07:32
Bra och viktigt att du belyser detta!
Lägg därtill allt socker, i form av läsk, saft, bullar, kakor, glass m.m som intas – så får vi säkerligen några kilo ytterligare.
≪ | ≫ |
Petra Alm ∙ 25 maj, 2021 kl. 07:35
Har varit sockerberoende hela livet. Känner många andra som är det trots att det inte ”finns” enligt vården. Klarar mig idag tack vare totalt undvikande av socker och färdig mat med diverse tillsatser. Tack för ditt arbete inom detta SUPERVIKTIGA område!!!
≪ | ≫ |
Kajsa ∙ 25 maj, 2021 kl. 08:10
Så bra! Så glad att du vill och orkar kämpa. Tack!
≪ | ≫ |
Leif ∙ 25 maj, 2021 kl. 10:06
Skrämmade! Tänkvärt ! Men tyvärr lite typiskt svenskt att inte vara tydlig och rak för att genomföra viktiga och nödvändiga förändringar.
≪ | ≫ |
Kenneth Nilsson ∙ 25 maj, 2021 kl. 13:29
Tack! På tiden att nån påtalar detta ytterligare en gång för myndigheterna. Har nyss läst en av Gary Taubes böcker och det är fasansfullt vad socker ställer till med.
Själv anser jag att sjukvårdskostanderna, och personligt lidande, kan minskas drastiskt om sockerkonsumptionen kan halveras. Men det går inte att genomföra med nuvarande ledning för Livsmedelsverket.
≪ | ≫ |
Sabah ∙ 26 maj, 2021 kl. 13:29
Skräp och skada hälsan, barnen blir överviktigatill slut blir Diabetiker och kan inte gå ner i vikten, hur man kan blunda och inte stoppa såna saker som gör folket dåliga, socker på alla matvaror,läsk, chips och så vidare, stop livsfarlig.
≪ | ≫ |
Ewa Nilsson ∙ 26 maj, 2021 kl. 17:16
Heja Ann Fernholm! De stora dagstidningarna borde få ta del av ditt brev!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 26 maj, 2021 kl. 17:42
Du får tipsa dem!
≪ | ≫ |
Hanveden ∙ 26 maj, 2021 kl. 18:03
MSM tar nog inte gärna in artiklar som kan störa deras ”kassainflöde” från godisreklam…
≪ | ≫ |
Linus ∙ 26 maj, 2021 kl. 20:33
Heja Ann! Ja nästan skrämmande hur blinda man verkar vara. För bara några decennier sedan handlade man lösgodis styckvis i en liten påse och delade på en 33 cl läsk.
≪ | ≫ |
Agneta Larsson ∙ 26 maj, 2021 kl. 21:57
Tack Ann!
Du gör ett fantastiskt jobb! Vad ska dom svara? Jag blir helt bestört när jag ser hur mycket godis som är upplagt i livsmedelsbutikerna och hur mycket som säljs. Hur mår folk egentligen? Med vänlig hälsning, Agneta Larsson
≪ | ≫ |
Ingemar Albertsson ∙ 27 maj, 2021 kl. 15:33
Och därtill all sockerfylld läsk.
≪ | ≫ |
Trevlig helg! / fredagslistan / för mycket socker – Tankebubblor ∙ 7 november, 2021 kl. 09:29
[…] VECKANS UTROPSTECKEN:”Länge har Livsmedelverket varnat för mättat fett, salt och rött kött. Vad gör att de inte tar tag i elefanten i rummet? …”Exempelvis uppger vi att vi äter 4,4 kilo godis och choklad per person och år, men industrins statistik visar att det säljs 15 kilo. Vart tar allt godis som säljs i Sverige vägen?https://annfernholm.se/2021/05/24/oppet-brev-till-livsmedelsverket/ […]
≪ | ≫ |