Våra butiker har börjat fyllas med livsmedel som innehåller ”äkta frukt” och ”bara bär”, men trots äktheten är de lika söta som godis. Hur går det egentligen ihop? Vad definierar en frukt eller ett bär? Och hur mycket kan ett äpple processas innan det slutar att vara ett äpple? Läs dagens öppna brev till livsmedelstillverkare, där jag undersöker om ordet äpple verkligen är synonymt med äppeljuicekoncentrat.
Kära Cloetta, Coop, Exotic Snacks, Orkla och Saltå Kvarn!
Häromdagen när jag strosade runt i butiken och läste lite ingredienslistor började jag fundera kring frågan: Vad är egentligen en frukt? Vad definierar ett bär? Och hur mycket kan man bryta ner ett äpple innan det slutar att vara ett äpple?
Frågan kan tyckas vara lite nördig, men jag skulle gärna höra era svar. Ända sedan Eva föll för frestelsen att smaka på Edens förbjudna frukt, har ju äpplet påverkat våra liv på många olika vis. Men nu verkar ni hålla på att omdefiniera vad ett äpple egentligen är.
Coop säljer fruktbitar som är sötare än godis
Vi börjar med er på Coop. Ni skriver att era ”fruktgodingar” är mjuka bitar av frukt, och ni kallar dem för ”äpple”…
…men läser man ingredienslistan utgörs äpplet mestadels av ett äppeljuicekoncentrat, och det ni kallar för ”fruktbitar” är de facto sötare än hallonbåtar.
Saltå Kvarn plockar äppeljuicekoncentrat från sina träd
Ni på Saltå Kvarn jobbar på ett liknande vis. På era förpackningar står att de innehåller softa rabarber, som är sötade med äpplen. Men läser man ingredienslistan…
…kan man undra hur frukterna som växer på era äppleträd egentligen ser ut. Det äpplejuicekoncentrat ni har plockat måste i alla fall vara sött som sirap, för rabarberna har blivit lika söta som godis.
Cloettas godis har blivit till äkta frukt
På Cloetta har ni också börjat tillverka en form av ”äkta frukt”…
…som ni till stor del bygger ihop med hjälp av juicekoncentrat. Även bären utgörs av juicekoncentrat, men inte så mycket. Den där jordgubben ni skyltar med på framsidan utgör en tusendel av produkten.
Ordet ”BARA” är inte så bara hos Exotic snacks
På Exotic snacks har ni kort och gott valt att kalla era fruktbitar för ”BARA”.
”Bara” vaddå kan man undra? I ingredienslistan skriver ni att de innehåller ”juice och puré av äpple”, men fruktbitarna är sju gånger sötare än vad något äpple eller någon äpplejuice någonsin har varit.
Bobs frukt består också av juicekoncentrat
På Bob har ni också fastnat för ordet ”Bara”, följt av ”frukt och bär”. Ni ska visserligen ha heder för att ni har fått fram en sylt som är nästan hälften så söt som vanlig sylt, men även eran frukt består av äppeljuicekoncentrat.
Den fråga vi måste ställa oss är: om man pressar juicen ur ett äpple och kokar ner den till något som är lika sött som sirap, är det då fortfarande ”bara” ett äpple? Går det att använda ordet äpple som en synonym till äppeljuicekoncentrat?
Är ordet äpple synonymt med äppeljuicekoncentrat?
För att få en uppfattning om två ord verkligen är synonymer, kan man testa att byta ut dem mot varandra i andra sammanhang. Så låt oss göra det. Tänk till exempel om det stod så här i en gammal sagobok:
”Snön yrde kring barnens kälkar när de foro nerför backen. De roade sig hela dagen och när de kom hem till mor i stugan, var de glada och alldeles äppeljuicekoncentratkindade”.
Vad säger ni? Ger det rätt känsla?
Lika konstig blir det om man ändrar den gamla huskuren som ska hålla tarmarna i trim till:
”Ett äppeljuicekoncentrat om dagen håller doktorn borta från magen.”
När äpplets nyttiga fibrer helt plötsligt försvinner, fjättrar man ju i stället fast doktorn vid magen. Följer man rådet kommer man dessutom ganska snart att behöva kalla in en tandläkare.
En fruktsallad som rinner ner i magen
Ersätter man frukten i en fruktsallad med fruktjuicekoncentrat, blir det inte heller så lyckat. Jag testade häromdagen:
Den där härliga krispigheten gick helt förlorad och jag skulle ha behövt lite gelatin för att få salladen att ligga lite snyggare på tallriken.
Man kan också fundera på hur fysikens lagar skulle ha påverkats om Newton hade träffats av lite äpplejuicekoncentrat i huvudet i stället för ett äpple? Och hur hade det gått för Steve Jobs om han hade valt att döpa sitt företag till ”Apple juice concentrate”?
En svår fråga att svara på, tycker jag.
Hur påverkas sockerrekommendationer om WHO varnar för frukt?
Till sist: låt oss testa att använda ordet frukt som en synonym till fruktjuice och fruktjuicekoncentrat i WHO:s rekommendationer kring socker. De menar att vi måste dra ner på allt ”fritt socker” för att må bättre. Men använder vi ordet frukt i deras definition av ”fritt socker” blir det heltokigt:
”Fritt socker inkluderar monosackarider och disackarider som är tillsatta till mat och dryck av tillverkaren, kocken eller konsumenten, och socker som naturligt finns i honung, sirap, frukt och frukt.”
Monosackarider är ju synonymt med glukos och fruktos, disackarider är synonymt med vanligt vitt socker och mjölksocker. Men frukt och frukt är inte synonymt med fruktjuice eller fruktjuicekoncentrat. Faktum är att WHO noga skiljer på dessa begrepp. Riktig frukt – som har alla sina fibrer bevarade – menar de är okej att äta. Juice och juicekoncentrat varnar de för på samma vis som de varnar för tillsatt socker.
Kan vanlig sirap kallas för ”äkta rotfrukt”?
På Livsmedelsverkets sajt står att: ”Konsumenten får inte bli vilseledd av informationen om ett livsmedel. Varken hur livsmedlet presenteras i sin helhet eller hur bilderna på förpackningen ser ut får bidra till ett vilseledande intryck.”
Så vad gör att ni skriver ”frukt” på förpackningens framsida i stället för att redogöra för vad ni faktiskt säljer? Juicekoncentratgodingar, Softa rabarber sötade med äppeljuicekoncentrat, äkta juicegodis, juicekoncentratbitar och jordgubbssylt lättsötad med juicekoncentrat.
Kanske är jag en gnällig språkpolis nu, men om olika ord i vårt språk plötsligt byter mening kan ju lite vad som helst ända. Om ni börjar kalla ett sirapssött äppeljuicekoncentrat för ”äkta frukt”, kanske någon annan plötsligt får för sig att kalla vanlig sirap, som ju är en typ av koncentrerad juice från sockerbetor, för ”äkta rotfrukt”. Och vad skulle då hända?
Jag ser fram emot att höra era tankar kring detta!
Vänliga hälsningar,
Ann Fernholm
Tillägg: Saltå Kvarn och Coop har svarat och håller med om att de har varit otydliga. De ska se över sina förpackningar. Det är första gången två företag frivilligt har velat förändra något efter att jag skrivit ett öppet brev. Heder åt dem! Läs deras svar här: Saltå Kvarns svar och Coops svar.
Tillägg 2: Även Cloetta har svarat nu. De menar att de följer lagstiftningen, men det är ytterst tveksamt om den lagstiftning de refererar till gäller godis. Läs mer via denna länk: Cloettas svar.
Tillägg 3: Via denna länk kan du även läsa Exotic Snacks svar.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.
Marie Söhrman ∙ 9 september, 2021 kl. 07:58
Jag som konsument köper inte denna typ av varor på grund av de orsaker Ann Fernholm anger här! Det är redan för mycket tillsatser och saker som triggar min Diabetes typ två som jag med min husläkares goda minne sköter bättre genom den kost jag äter och som gjort Diabetesen symtomfri minus 15 tabletter av 7 olika läkemedel, minus 35 kg i vikt. Men om jag skulle äta dessa produkter skulle jag bli tjock och få tillbaka Diabetesen igen! Så jag köper inte denna typ av tillsatser! Det är inte mat, det är precis som många läkemedel fulla av socker, stärkelse och onyttiga kolhydrater! Ett äpple har tillräckligt med fruktsocker i sig själv.
Mvh Marie
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 9 september, 2021 kl. 08:08
Fantastiskt att du fått så bra resultat av kostomläggningen. Grattis!
≪ | ≫ |
Lena Viberg ∙ 9 september, 2021 kl. 19:49
Jag har också funderat kring detta.
Tack för att du har satt det på pränt så bra 👏👏
≪ | ≫ |
Mikaela ∙ 9 september, 2021 kl. 21:30
Jag blir rädd när så här vilseledande projektbeskrivningar får förekomma i butik. Inte för vad livsmedelsföretag gör – jag är helt införstådd med att de vill maximera sin vinst och struntar i folks hälsa. Men att vi inte har ett starkare konsumentskydd i Sverige? Som stoppar överträdelser som dessa innan de når konsumenterna? Djupt oroväckande.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 10 september, 2021 kl. 15:59
Jag ska anmäla detta för att se vart gränsen går.
≪ | ≫ |
Lisa ∙ 10 september, 2021 kl. 06:29
Jag håller helt med i ditt resonemang kring när något slutar vara det det är. Nu är ju inte protein ditt favoritområde, men samma sak händer ju där. Baljväxter ”förädlas” tills de inte har något med sitt ursprung att göra längre. Jag var för några år sedan på en livsmedelsmässa i Örebro. Där deltog en av Sveriges få tillverkare av protein från insekter. Representanten skyltade med en chokladpralin innehållande deras produkt,den hade tydligen vunnit något pris. När jag frågade om processen berättades glatt att insekterna gått igenom sju processteg. Som sagt, när slutar något vara det det är?
≪ | ≫ |
Saltå Kvarn ska bli tydligare på sina förpackningar – Food Pharmacy ∙ 11 september, 2021 kl. 19:07
[…] kan läsa gårdagens öppna brev via denna länk. Jag riktade det till Cloetta, Coop, Exotic Snacks, Orkla och Saltå Kvarn. Av dessa företag har […]
≪ | ≫ |
Coop ska se över märkningen av juicegodis – Food Pharmacy ∙ 23 september, 2021 kl. 07:00
[…] vara en frukt? Och när blir det godis? De frågorna ställde jag för ett par veckor sedan i ett öppet brev till en rad olika livsmedelsföretag. Skälet är att de har börjat framställa gelégodis […]
≪ | ≫ |
Juridiskt tveksamt svar från Cloetta om fruktgodis – Food Pharmacy ∙ 28 september, 2021 kl. 07:00
[…] av september skrev jag ett öppet brev om detta till flera olika företag. Du kan läsa brevet via denna länk. Två av företagen, Saltå Kvarn och Coop, har redan svarat. De höll med om att […]
≪ | ≫ |
Ann Fernholm | Svar från Exotic Snacks om "BARA" fruktbitar som är sötare än godis - Ann Fernholm ∙ 4 oktober, 2021 kl. 09:06
[…] samma mejl till mig svarade också Exotic Snacks på ett öppet brev som jag skickade till flera företag i början av september. Det handlade om att företagen kallar […]
≪ | ≫ |
Trevlig helg! / fredagslistan / barfota utomhus – Tankebubblor ∙ 7 november, 2021 kl. 09:46
[…] VECKANS KOST:När slutar en frukt att vara en frukt? Och när blir det godis…?https://annfernholm.se/2021/09/09/nar-slutar-en-frukt-att-vara-en-frukt/ […]
≪ | ≫ |