I december släppte Jordbruksverket glädjande siffror som visar att sockerkonsumtionen forsätter att gå ner i Sverige. Vi har dock en bra bit kvar att vandra innan vi når en rimlig konsumtion. Med hjälp av Sockercheckens app och färgmärkning kan du och dina barn jaga sockervärstingar i butiken. Gör det till en utmaning att äta gröna och gula produkter till vardags.

De senaste årens larm kring allt dolt socker i vår mat börjar ge effekt på vår konsumtion. Jordbruksverkets preliminära konsumtionssiffror för 2020 visar att mängden socker som vi förbrukar i Sverige fortsätter att minska. Här ser du hur vår sockerförbrukningen har varierat från mitten av 1800-talet tills i dag:

Siffrorna före 1960 är baserade på data från Statistiks årsbok, medan siffrorna efter 1960 är Jordbruksverkets statistik. Metoden för att räkna ut hur mycket socker vi förbrukar har så klart varierat, därför är dessa siffror bara riktmärken för vår konsumtion. Men de data som finns visar ändå att vi inte har legat så här lågt sedan 1900-talets första hälft.

Ju mindre socker desto bättre

Under mitten av 1900-talet rörde vi dock på oss betydligt mer än vad vi gör i dag. Därför tålde vi mer tillsatt socker på den tiden. Ska vi nå Livsmedelsverkets mål, där maximalt 10 procent av alla kalorier får komma från tillsatt socker, behöver vi minska vår konsumtion ännu mer. Enligt en uträkning jag gjorde för Kostfondens rapport Ett sockersmart Sverige borde vi inte förbruka mer än 20 kilo socker per person och år. Lägger man lite svinn på det blir det runt 22-25 kilo, vilket skulle vara en mer rimlig förbrukningsnivå:

WHO menar dessutom att vi helst ska minska sockerkonsumtionen till maximalt 5 procent av alla kalorier. För att nå dit behöver vi dra ner vårt sockerintag till en tredjedel av vad vi får i oss i dag.

Avslöja fler sockervärstingar med Sockercheckens app

Utan tvekan skulle vi tjäna på att få bort mer socker ur vår mat. Vill du ha hjälp med det? Ladda ner Sockercheckens app. Vi har utvecklat den för att göra det lättare att avslöja butikernas sockervärstingar. Den enkla färgkoden (grönt, gult, rött och svart) har lite överraskande visat sig fungera utmärkt för barn. Så här skrev en mamma i Sockercheckens sociala medier:

Jag använder er app tillsammans med min dotter i affären då hon förut har klamrat sig fast vid ett packet sockrade flingor. Vi skannade, såg färgen (svart) och så valde hon HELT UTAN PROTEST ett annat alternativ efter att även ha skannat det (gult). Samma sak bland mejeriprodukterna, hon valde, vi skannade, och hon valde något annat efter att lätt fått förklarat (och själv sett) att vi inte kan välja röda eller svarta produkter i daglig-kosten. Tack för hjälpen att få mitt barn att konkret se (och inte bara höra mitt tjat) de höga halterna socker.

Sockercheckens app avslöjar sockervärstingar för barn

Jag upplevde samma sak med ett till mig närstående barn när han ville köpa Fjällfil med hjortronsmak. Vi skannade produkten:

Han konstaterade: ”Va, blir den röd?”. Sedan köpte vi naturell yoghurt, som vi mixade med banan och blåbär så att det blev en fruktyoghurt.

Du kan skanna 15 valfria produkter med appen, sedan kostar den en minimal slant. En del har varit kritiska mot detta och vill att appen ska vara gratis. Det skulle jag också helst vilja, men det har tagit många månader att utveckla funktionen bakom appen. Systemet kräver också underhåll. Men du kommer att få mer valuta för dina pengar. Vårt nästa mål är att lägga in ett filter för olika E-nummer. Det är något jag själv längtar efter!

Ut och jaga grön och gul mat nu! Ju oftare du väljer gröna och gula produkter inom en livsmedelsgrupp, desto bättre för din kropp.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostråd och vetenskap. Stötta mitt arbete via Patreon.