Hur får jag i mitt barn allt järn det behöver? Den frågan har jag fått från mängder av föräldrar som inte vill ge sina bebisar den industritillverkade pulvergröten. Nu finns äntligen en lösning! Den stavas Mini+. Det är ett nytt järntillskott som du kan använda för att berika allt från pannkakor till hemlagad gröt.

Vad gör att Livsmedelsverket rekommenderar föräldrar att ge sina bebisar industritillverkad pulvergröt? Det har jag länge undrat. Det är en jättekonstig produkt. I vissa fall är gröten baserad på rent vetemjöl. Många varianter innehåller också en ordentlig dos vasslepulver, som är rikt på mjölksocker, eller ett sötande juicekoncentrat. Vilken vuxen skulle välja att laga gröt med vetemjöl, vasslepulver och äppeljuicekoncentrat?

Det viktigaste skälet till att Livsmedelsverket rekommenderar denna sörja till bebisar är att den är berikad med järn. Och det råder inget tvivel om att bebisar behöver järn. De har ett nästan lika stort järnbehov som vuxna män, men äter ju väldigt mycket mindre. Därför måste maten vara järntät. Får bebisar inte allt järn de behöver, kan hjärnans utveckling påverkas. 

Men frågan är varför järnet måste ges via en ofta ultraprocessad gröt? Varför finns det inte någon form av järntillskott som föräldrar kan i vanlig havregrynsgröt eller bovetegröt? Det är nyttigare och dessutom bättre för bebisars ätträning.

Ge järnet med Mini+

I åratal har jag undrat detta och ni är många som har mejlat och frågat: Vad kan jag ge min bebis i stället för pulvergröt?

Nu finns det äntligen ett svar på den frågan: Ni kan ge järnet med Mini+!

När Daniel och Marlén Melander fick barn stannade de nämligen inte vid att undra, utan de tog tag i problemet. Nu lanserar de sitt nya järntillskott för barn, baserat på ekologiskt glutenfritt havremjöl, hemoglobinpulver och blåbärspulver. Det är granskat och godkänt av livsmedelsinspektören i Helsingborg. Här ser du innovatörerna:

Entreprenörerna bakom Mini+, ett nytt järntillskott

Hemjärn – tas upp lättare av kroppen

Det riktigt fina i kråksången är att järnet i Mini+ kommer ifrån hemoglobin. Kroppen tar upp så kallat hemjärn ungefär tre gånger lättare än icke-hemjärn, vilket är bra. Många andra järntillskott är baserade på icke-hemjärn. När kroppen inte klarar att ta upp järnet, kan det orsaka förstoppning, illamående och andra magproblem.  

På bilden i topp ser ni paret Melanders dotter Nea. Hennes frukost består numera av pannkaka med Mini+. Du hittar receptet via denna länk. Pannkakorna är lite mörkare än vanliga pannkakor eftersom både hemjärn och alla härliga antioxidanter i blåbärspulvret ger färg.

Så klart kan du ha Mini+ i annan mat också, men du ska absolut inte överdosera. För höga mängder järn i maten är skadligt. Så lagom är bäst!

Dela och sprid detta till alla småbarnsföräldrar du känner. Även kvinnor kan välja detta järntillskott. Det är alldeles för många som har järnbrist i dagsläget!

Jag har inte fått någon kompensation för att skriva detta inlägg, utan gör det eftersom jag tycker det är viktigt. Företaget Mini Ferrum har dock blivit företagsvänner till Kostfonden, så tack för det!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat. Stötta mitt arbete via Patreon.