Juni har precis slagit över till juli. Rosornas doft sprider sig utanför vårt torp och det är dags att ta semester. Men innan det vill jag tacka alla er som på olika vis stöttar mitt och Kostfondens arbete. Det betyder mer än ni kanske förstår! Sedan vill jag dela med mig av ett recept på en lyxig sommarsallad med nyskördad grönkål.

Den senaste tiden har det varit alldeles för varmt för att jobba och min hjärna skriker efter semester. Våren har varit intensiv, men fantastiskt rolig. Innan Fejkmaten släpptes hoppades jag att min kritik av livsmedelsindustrin i alla fall skulle röna lite uppmärksamhet, men att boken skulle hamna på diverse löpsedlar och dessutom bli Regeringskansliets lästips inför sommaren…

…är väldigt mycket mer än jag vågat drömma om.

Extra glad blev jag när jag nyligen läste era recensioner på bokförsäljarnas sajter. Där har ni prisat boken med nästan lika många stjärnor som det finns på himlen en mörk augustinatt. Ni skriver saker som att: ”För mig blev det en ögonöppnare”; ”Man får ett helt annat tankesätt kring det man äter” och ”Kunde inte sluta läsa”.

Alltså, det känns smått utomjordiskt att få ett sådant kvitto på att allt jobb med boken nu verkligen betyder något för andra.

Tack för allt stöd ni ger mig

Ni är också många som skickar uppmuntrande ord i sociala medier. Det värmer och peppar. Extra mycket vill jag tacka alla er som har blivit ann-hängare och stöttar mitt arbete via Patreon. Det betyder mer än ni kanske tror. Att jag släppt Fejkmaten innebär inte att min granskning av livsmedelsindustrin är över. På min att-göra-lista finns flera öppna brev att skriva, och fler anmälningar av livsmedel att göra. Dessutom behöver jag följa upp de anmälningar som jag redan har gjort. Ert stöd ger mig möjlighet att fortsatta vara en nagel i ögat på livsmedelsindustrin. Och det behövs!

Tack för allt stöd till Kostfonden

Sedan vill jag tacka alla er som stöttar Kostfonden. Om mitt arbete här på sajten kan förändra i det lilla, kan Kostfondens satsningar förändra saker på ett mer storskaligt vis. Ni som följer fondens arbete kunde i förrgår läsa att den första preliminära rapporten har kommit från studien av kost vid IBS. Efter fyra veckor gav de två kostbehandlingar som testades – strikt lågkolhydratkost och låg-FODMAP-kost – en bättre effekt än läkemedel på både magsmärtor och olika magproblem. Helt fantastiskt!

Personligen har jag nog aldrig sett en studie där kosten på detta vis har ställts mot läkemedel, vilket gör den speciell. Dessutom är det en av världens största studier inom IBS-området, så den kommer utan tvekan få effekt på vården av sjukdomen.

Utan tvekan betydde Kostfonden också en del för att studien skulle sjösättas. Så om du inte redan stöttar Kostfonden, bli månadsgivare eller företagsvän. Ju fler vi blir, desto fler välgjorda projekt kan Kostfonden satsa på. Forskning är enormt tidskrävande, men det är nödvändigt för att förändra vårdens syn på hur maten kan påverka vår hälsa. Så vill du se fler kostbehandlingar i vården? Dra ditt strå till stacken genom ett litet bidrag. Förutom att bli månadsgivare kan du skänka minnesgåvor i samband med begravningar, eller skapa födelsedagsinsamlingar på Facebook. Även små bidrag gör stor skillnad!

En lyxig grönkålssallad för sommarutflykter

Och nu till ett litet avslöjande: Jag har börjat odla grönsaker! Det är svårt att sätta fingret på varför, men jag älskar att se livet spira. Min familj gav mig en solcellsbevattning i julklapp, och min man snickrade ihop ett superfint odlingsbord. I april försådde jag grönkål, rödkål, brysselkål, tomat, squash, kronärtskockor och lite olika fina blommor. Nu växer allt detta så att det knackar:

För någon vecka sedan kunde jag till och med skörda den första grönkålen. Det blev till en lyxig sommarsallad:

  • 750 gram grönkål
  • 100 gram bacon (hoppa över om du äter vegetariskt)
  • 1,5 dl valnötter
  • 140 gram ädelost
  • 1 st moget päron
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk balsamico
  • 1,5 tsk salt

Skölj grönkålsbladen, ta bort de grova stjälkarna och riv bladen i mindre bitar. Blanda med olivolja och salt. Knåda tills kålen blivit mjuk. Stek baconen krispiga. Låt svalna lite. Krossa valnötterna med händerna. Skär ädelost och päron i bitar. Blanda allt och servera på vacker plats!

Med detta önskar jag er en fantastisk sommar. Låt oss njuta av somriga dofter, solmogna bär och alla vackra ängsblommor. Det är vi värda!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.