I morgon 12 oktober är det den sockerfria dagen. Med start i dag kommer därför vår app Matchecken – som hjälper dig att hålla koll på allt dolt socker – att vara gratis under tre dagar. Ladda ner den från Appstore eller Google Play och skanna maten du har hemma. Eller varför inte låta barnen gå på sockerbovsjakt i butiken?

Du kanske redan vet det, men det tål att upprepas med riktigt stora bokstäver: SOCKER ÄR DEN ANDRA VANLIGASTE INGREDIENSEN I VÅR MAT. Det är sjukt, men sant. Bland de hundra vanligaste ingredienserna finns också druvsocker, glukossirap, sirap, laktos, glukos-fruktossirap och invertsocker. Därför innehåller majoriteten av alla våra livsmedel någon form av tillsatt socker. Eftersom få orkar lusläsa alla ingredienslistor när de handlar, får många i sig mycket mer socker än vad de egentligen tål.

Appen Matchecken är fri under tre dagar

Det är skälet till att vi har utvecklat appen Matchecken: det måste bli mycket lättare att avslöja sockervärstingarna i butiken! I samband med den sockerfria dagen gör vi nu appen helt fri att använda 11 oktober till 13 oktober. Så ladda ner den och ta chansen att skanna streckkoden på maten i din kyl och ditt skafferi. Finns det något där som märks med rött eller svart och innehåller mer socker än du tror?

Låt barnen jaga sockerbovar

Testa också att släppa lös dina barn, syskonbarn eller barnbarn i butiken med appen. Vi har upptäckt att barn gillar att skanna olika varor. Kanske blir de lika arga som jag när de upptäcker att mycket av den mat som marknadsförs till barn tillhör de absolut värsta sockerbovarna?

Eller så upptäcker de att sådant som vi vuxna konsumerar för att det är ”naturligt”, ”fiberrikt” eller på annat vis marknadsförs som nyttigt inte alls är så vidare värst bra:

Hittar barnen några riktigt hemska sockerbovar? Dela dem med oss alla andra i sociala medier under #sockerbov. Men viktigast av allt: ge barnen i uppdrag att hitta sockersmart mat till vardagen. Äter man varor som appen märker med grönt eller gult kommer man inte att överskrida sockerrekommendationerna.

Vill du veta mer om socker? Häng med på kvällseventet under den sockerfria dagen. Där kommer bland annat undertecknad berätta hur livsmedelsindustrin har börjat missbruka märkningen ”utan tillsatt socker”. Du hittar programmet via denna länk.

Ha nu kul med appen och hoppas att vi ses i morgon kväll!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.